Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει την ερχόμενη εβδομάδα τη μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων, που έχουν φτάσει με σκάφη στην Ιταλία και την Ελλάδα, σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε πηγή με γνώση του ζητήματος στο πρακτορείο Reuters.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων, η Κομισιόν προσπαθεί να βρει λύση σε αυτό που θεωρεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις δύο χώρες.

Το μέτρο θα οριστικοποιηθεί την Τετάρτη και θα χρειαστεί την στήριξη της πλειοψηφίας των κρατών – μελών της ΕΕ για να μπορέσει να εφαρμοστεί.

Τα κράτη μέλη θα κληθούν να εφαρμόσουν άρθρο της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο ορίζει ότι εάν ένα κράτος-μέλος αντιμετωπίζει κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας ξαφνικής ροής μεταναστών από χώρες εκτός ΕΕ, τότε τα κράτη-μέλη μπορεί να υιοθετήσουν επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Λέγεται ότι ο αριθμός των προσφύγων καθορίστηκε πιθανότατα για να επιτευχθεί στήριξη της Γαλλίας, η οποία τάσσεται κατά των ποσοστώσεων στην κατανομή των μεταναστών.

Με βάση το μέγεθος της χώρας και την οικονομική της κατάσταση, η Κομισιόν έχει ορίσει ένα σύστημα ποσοστώσεων, στο οποίο, όμως, αντιδρούν αρκετές χώρες της ΕΕ.

Τα σχέδια της Κομισιόν ακολουθούν τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κατάρτιση μόνιμου πλαισίου στο άμεσο μέλλον για την κατανομή 20.000 προσφύγων σε όλη την ΕΕ.

Πέρυσι, οι αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ έφτασαν τις 600.000.

Καθημερινά, εκατοντάδες μετανάστες με ακατάλληλα σκάφη φτάνουν στις ακτές της Ευρώπης, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Εκατοντάδες έχουν πνιγεί σε τέτοια «ταξίδια θανάτου».