Ενα παγωμένο απόγευμα του περασμένου Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη, ο Γουάνγκ Τζιανλίν βγήκε από τη λιμουζίνα του και μπήκε για πρώτη φορά στο καινούργιο του απόκτημα. Ο πιο πλούσιος άνθρωπος της Ασίας –με περιουσία που ξεπερνά τα 37,5 δισεκατομμύρια δολάρια –επισκέφθηκε το AMC Empire Theater, το περίφημο θέατρο που είχε κατασκευαστεί πριν από 103 χρόνια και τώρα πλέον είναι ένα multiplex με 25 αίθουσες. Οταν τον ενημέρωσαν πως πρόκειται για ένα από τα σινεμά με τις μεγαλύτερες εισπράξεις στον κόσμο, σχολίασε: «Μπορεί συνολικά να είναι, όμως ανά ταινία οι πωλήσεις μας στη Σαγκάη είναι πολύ υψηλότερες».

Η αγορά του AMC έναντι 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2012 ήταν εκείνη που έκανε γνωστό διεθνώς τον κινέζο μεγιστάνα. Οι μετοχές στη μεγαλύτερη αλυσίδα κινηματογράφων στις ΗΠΑ έκαναν τον σχετικά άγνωστο κινέζο επιχειρηματία να καταταγεί στη 13η θέση με τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου, ξεπερνώντας ακόμα και τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Οι στόχοι του είναι ακόμα μεγαλύτεροι: θέλει έως το 2020 ο όμιλός του Dalian Wanda να φθάσει σε πωλήσεις τα 100 δισ. δολάρια (έναντι 40 δισ. που είναι σήμερα) και να συναγωνίζεται την Google και την IBM.

Πρόσφατα συναντήθηκε με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και λίγο αργότερα έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό Forbes, όπου δεν έκρυψε τις φιλοδοξίες του –αντιπροσωπευτικές της νέας γενιάς των νέων κινέζων δισεκατομμυριούχων: «Εχουμε πολύ ξεκάθαρους στόχους για τη διεθνή μας επέκταση: ψυχαγωγία και σπορ» είπε ο 60χρονος Γουάνγκ, εξηγώντας ότι στην Κίνα αυτά τα δύο ανήκουν στην κατηγορία της «μεγάλης κουλτούρας». Μπορεί να μην είναι, εξηγεί, βιομηχανίες με τρελή ανάπτυξη, όμως μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλη αξία εάν απευθυνθούν στη μεσαία τάξη της Κίνας που αυξάνεται ραγδαία. «Πάρτε το σκι για παράδειγμα. Σήμερα στην Κίνα υπάρχουν μερικά εκατομμύρια σκιέρ, ελάχιστο ποσοστό του πληθυσμού. Ομως, όταν κερδίσουμε τη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών για το 2022, θα γίνουν εκατοντάδες εκατομμύρια». Το ίδιο ισχύει, λέει, και για το ποδόσφαιρο. «Στην Κίνα, ο πληθυσμός ήταν βάρος όταν ήμασταν φτωχοί. Οταν γίναμε πλούσιοι, αυτός ο τεράστιος πληθυσμός σημαίνει και μια τεράστια αγορά».

Πρώην δημόσιος υπάλληλος που κέρδισε τα πρώτα χρήματα στην αγορά ακινήτων, ο Γουάνγκ είναι ιδιοκτήτης σήμερα 430 εμπορικών κέντρων, κινηματογράφων και ξενοδοχείων πολυτελείας στην Κίνα. Παράλληλα κατασκευάζει στο Κινγκντάο τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά στούντιο στον κόσμο (κόστος 8 δισ. δολάρια) και σκοπεύει να ανταγωνιστεί το Χόλιγουντ. Ενα πρόσφατο ρεπορτάζ στους Νιου Γιορκ Τάιμς αποδίδει την εντυπωσιακή πορεία του Γουάνγκ στις στενές σχέσεις με ανώτατα στελέχη του ΚΚ Κίνας. Οι χολιγουντιανές αναζητήσεις του φαίνεται να ταιριάζουν απόλυτα με την προσπάθεια των πολιτικών ηγετών της Κίνας να ανανεώσουν τη διεθνή εικόνα της χώρας.