Την εθνική ανάγκη «να παραμείνει εντός του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού ο ελληνικός τουρισμός» επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του τουριστικού-ξενοδοχειακού κλάδου της χώρας.

Με αφορμή τα διάφορα σενάρια για τον ΦΠΑ στα τουριστικά πακέτα, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) διευκρινίζει ότι ο ΦΠΑ που αφορά το εξαγόμενο πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει κατά 75% διαμονή και 25% εστίαση, πρέπει να κινείται στον μέσο όρο των βασικών ανταγωνιστριών χωρών, δηλαδή της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου.

ΒΛΑΒΗ. Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, αν ικανοποιηθεί η απαίτηση των δανειστών για αύξηση του ΦΠΑ της τάξεως του 12%, αυτό θα σημαίνει ότι ο τουρισμός θα βγει εκτός ανταγωνισμού και θα υποστεί τεράστια βλάβη. Το ότι θα εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο, τονίζει ο Σύνδεσμος, «δεν σημαίνει τίποτα, γιατί τα πακέτα της επόμενης τουριστικής περιόδου τώρα σχεδιάζονται και πωλούνται».

Αλλωστε, προσθέτει, «η μεγαλύτερη βλάβη δεν θα γίνει στις μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες, αλλά θα τσακίσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι έρμαια των tour operators». Αυτές –επισημαίνεται –είναι αδύνατον να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα χαθούν περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας από το 2016 και μετά.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. «Πρόκειται για ένα τεράστιο υφεσιακό μέτρο μέσω του οποίου οι δανειστές θα καταστρέψουν τον τελευταίο όρθιο πυλώνα της ελληνικής οικονομίας» τονίζει χαρακτηριστικά ο ΣΕΤΕ.

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ) αντιδρά και στα σενάρια επιβολής τέλους διανυκτέρευσης 1-5 ευρώ στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις (θα επιφέρει πρόσθετη επιβάρυνση 147,6 εκατ. ευρώ), όπως και σε τυχόν επιβολή φόρου 3%-5% ανά διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία των κατηγοριών 3-5 αστέρων, σε νησιά του Αιγαίου με περισσότερους από 3.100 κατοίκους (η πρόσθετη επιβάρυνση θα είναι 64,3 εκατ. ευρώ).