Τον τελευταίο χρόνο, οι μελισσοκόμοι στις ΗΠΑ ανέφεραν ότι έχασαν 40% από τα μελίσσια τους. Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα που διεξάγεται εδώ και εννέα χρόνια, αυτή είναι η δεύτερη χειρότερη χρονιά όσον αφορά τις μέλισσες. Ομως για πρώτη φορά οι περισσότερες μέλισσες πέθαναν το καλοκαίρι και όχι τον χειμώνα.

Παραδοσιακά, οι μελισσοκόμοι χάνουν περισσότερα από τα έντομα αυτά τους κρύους μήνες παρατηρεί ο Ντένις βαν Ενγκελσντορπ, καθηγητής Εντομολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. «Αυτό με σoκάρισε. Δεν φανταζόμασταν ποτέ πως θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Τον χειμώνα, φυσικά, οι μέλισσες ζουν από το μέλι που έχουν αποθηκεύσει. Είναι δύσκολη περίοδος για αυτές και παρατηρούνται απώλειες. Ομως απώλειες το καλοκαίρι; Εποχή που είναι παράδεισος για τις μέλισσες καθώς όλα τα λουλούδια είναι ανθισμένα».

Περίπου 5.000 μελισσοκόμοι ανέφεραν ότι έχασαν το 42,1% από τα μελίσσια που διατηρούσαν –απώλεια πολύ μεγαλύτερη από το 34,2% του 2013 και του 2014. Ολα αυτά θα είχαν σημασία μόνο για τους παραγωγούς μελιού εάν δεν υπήρχαν εδώ και δεκαετίες οι προειδοποιήσεις από διάσημους επιστήμονες για τη μεγάλη σημασία των μελισσών όσον αφορά την περιβαλλοντική ισορροπία. Υπάρχει και η περίφημη φράση η οποία αποδίδεται στον Αλμπερτ Αϊνστάιν: «Αφαίρεσε τη μέλισσα από τη γη και ταυτόχρονα αφαιρείς τουλάχιστον 100.000 φυτά που δεν θα επιβιώσουν. Αν οι μέλισσες αφανιστούν από προσώπου γης, δεν θα απομείνουν στον άνθρωπο περισσότερα από τέσσερα χρόνια ζωής».

Παρότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως πραγματικά ο Αϊνστάιν διατύπωσε αυτή την πρόβλεψη, το ουσιαστικό ερώτημα είναι εάν όντως οι μέλισσες είναι είδος υπό εξαφάνιση. Οχι, απαντούν οι επιστήμονες, όμως η υγεία τους μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη γεωργία. Μόνο στις ΗΠΑ η επικονίαση, δηλαδή η γονιμοποίηση με γύρη, μια υπηρεσία που προσφέρουν αφειδώς οι μέλισσες υπολογίζεται ότι αξίζει περίπου 10-15 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Κανένας δεν γνωρίζει με ακρίβεια γιατί χάνονται τα μελίσσια. Αυτό το φαινόμενο έχει καταγραφεί σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως ο Καναδάς, η Ισπανία, η Πολωνία, η Κροατία, η Ιταλία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Βρετανία και η Ελλάδα. Κάποτε κάθε χρόνο οι μελισσοκόμοι περίμεναν να χάσουν το 10% των μελισσών τους. Οι θάνατοι όμως άρχισαν να αυξάνονται στα μέσα της περασμένης δεκαετίας όταν εμφανίσθηκε το φαινόμενο οι μέλισσες να εγκαταλείπουν τις κυψέλες και να πεθαίνουν μαζικά. Οι εικασίες είναι πολλές –από κάποιο είδος στρες που επιδρά στη συμπεριφορά τους μέχρι την ακτινοβολία από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Καμία όμως από αυτές δεν κρίνεται επαρκώς ικανοποιητική.