Το «ζωηρό», θα το χαρακτηρίσω, επεισόδιο μεταξύ του προέδρου Αλέξη και της Προέδρου Ζωής προχθές το βράδυ κατά τη συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ (στην οποία μετέχει, δεν έχω καταλάβει γιατί, και ο τρίτος στη σειρά θεσμός του πολιτεύματος που είναι ο/η Πρόεδρος της Βουλής) είναι περισσότερο σοβαρό απ’ ό,τι αρχικά ενεφανίσθη!

Ιδιαίτερα για τα αποθεματικά της Βουλής τα οποία, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, «μπορεί να φθάνουν και τα 50 εκατ. ευρώ». Η συζήτηση, σύμφωνα με τον άνθρωπό μου, «δεν εξετράπη», αλλά «έδωσε την αφορμή για μια συνολική αποτίμηση της κοινοβουλευτικής πρακτικής της Προέδρου της Βουλής».

Οπως με ενημέρωσαν, ακόμη και προχθές, παρά τις επικρίσεις του προέδρου Αλέξη «ότι δεν μπορεί να παίρνουμε τα αποθεματικά των Ταμείων και των δήμων και η Βουλή να εμφανίζεται ότι αρνείται. Ποια είναι η λογική σου;» η Πρόεδρος Ζωή ήταν επίμονα αρνητική.

Η Βουλή είναι ανεξάρτητη και δεν είναι Δημόσιο. Δεν μπορώ να διαθέσω τα αποθεματικά της, δεν έχω εξουσιοδότηση, αλλά ούτε και δυνατότητα.

Μπροστά στον κίνδυνο να τιναχθεί η διαδικασία στον αέρα, και με δεδομένο ότι ο Τσίπρας τούς είχε μαζέψει για άλλον λόγο (για να τους ενημερώσει για την πορεία της διαπραγμάτευσης), της είπε ένα «δεν το κλείνουμε, θα το ξανασυζητήσουμε το θέμα» και προχώρησε παρακάτω.

Η συνέχεια, έδωσε νέα… συνέχεια στην κόντρα –η Πρόεδρος Ζωή ήθελε σώνει και καλά να πληροφορηθεί αν ισχύουν οι προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος και πώς αυτές συμβιβάζονται με τα όσα συζητούνται στη διαπραγμάτευση, γεγονός που έδωσε την εντύπωση ότι η κυρία Πρόεδρος «χτίζει προφίλ», πράγμα που επιβεβαιώνω. Χτίζει. Και περιμένει…

Σκούρα τα πράγματα

Η ρεβάνς της Προέδρου Ζωής ήρθε χθες. Βλακωδώς, και εγώ αρχικά, όλοι στάθηκαν στο επιφαινόμενο που ήταν το πρωτοφανές περιστατικό που καταγράφηκε μάλιστα και σε βίντεο, στο οποίο απεικονίζεται η Πρόεδρος Ζωή «να βάζει χέρι» σε αστυνομικό υποδιευθυντή (Ρόκκος είναι το όνομά του) γιατί έβαλε κάθετα τις κλούβες στην οδό Βασ. Σοφίας και δεν άφησε πορεία απεργούντων νοσηλευτών και γιατρών να πορευθούν… προς τη Βουλή.

Δεν σας έχω πει ότι μπορεί κανείς να διαδηλώνει ελεύθερα στη Βουλή και να παραδίδει τα κείμενα διαμαρτυρίας του; ρώτησε αυστηρά τον αστυνομικό υποδιευθυντή, που της έλεγε συνεχώς ότι «εκτελεί εντολές».

Οχι στη Βουλή, εμείς στο Μαξίμου θέλουμε να πάμε, παρενέβη ανυποψίαστος διαδηλωτής, ο οποίος ούτε που κατάλαβε ότι έτσι «χάλασε τη σούπα».

Η Πρόεδρος Ζωή είπε να του τραβήξει καμιά σφαλιάρα του «μαρτυριάρη», αλλά δεν το έκανε. Προτίμησε να αποχωρήσει. Οι κλούβες έμειναν στη θέση τους, τα ΜΑΤ επίσης και οι διαδηλωτές δεν έφθασαν ποτέ στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως ζωηρά θα ήθελε η wannabe chief της ΕΛ.ΑΣ.!

Κάπως έτσι το «πακέτο» –3.000 αγριεμένοι διαδηλωτές στο Μαξίμου –δεν έφθασε ποτέ στον προορισμό του.

Ενα θα πω: έχουν μπλέξει άσχημα με την Πρόεδρο Ζωή. Πιο άσχημα δεν γίνεται (πράγμα το οποίο με στενοχωρεί αφάνταστα, όπως γίνεται αντιληπτό)…

Στενές επαφές

Στο μεταξύ, αισθάνομαι υποχρεωμένος να αποκαταστήσω την πραγματικότητα σχετικά με το μέγα θέμα των ημερών, που είναι η (μη) αναγόρευση του Αρη, Αρούλη για τους φίλους, Σπηλιωτόπουλου σε «πρέσβη εκ προσωπικοτήτων», προκειμένου να συνδράμω εμμέσως στο έργο του ιστορικού του μέλλοντος, ο οποίος θα καταγράψει ασφαλώς και αυτό το γεγονός «ως σημείο των καιρών» –φαντάζομαι.

Δέχθηκα αριθμό τηλεφωνημάτων από πολύ υψηλά ιστάμενα πρόσωπα –από «το πιο ψηλά δεν γίνεται» μέχρι το προηγούμενο «πιο ψηλά δεν γίνεται», και από σειρά τέως και πρώην υπουργών Εξωτερικών –οι οποίοι με διαβεβαίωσαν για τα ακόλουθα:

n Η πρεσβειοποίηση του Αρη κ.λπ. ήταν αποκλειστικά μια πρωτοβουλία του νυν υπουργού των Εξωτερικών Νίκου «να σκάσεις Γιώργο, έγινα και εγώ υπουργός Εξωτερικών» Κοτζιά. Αποκλειστικά δική του, με την έννοια ότι αυτός συνέταξε και υπέγραψε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, εκείνο διαβιβάστηκε στην Προεδρία επί Κάρολου Παπούλια, ο τελευταίος το προσυπέγραψε και απεστάλη κατά το σύνηθες στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση στο ΦΕΚ. Πλην όμως μεσολάβησε η αλλαγή στον θώκο του Προέδρου της Δημοκρατίας και επεστράφη προς διόρθωση στην Προεδρία, αλλά το έφαγε ήδη το μαύρο σκοτάδι –ο Πρόεδρος Προκόπης ΔΕΝ υπογράφει.

Ανακεφαλαιώνω: ούτε Καραμανλής, ούτε Μολυβιάτης, ούτε Προκόπης, ούτε Σαμαράς, ούτε Βενιζέλος –Κοτζιάς!

Οι συνομιλητές μου μού είπαν τα… καλύτερα (χα!) για τον παρ’ ολίγον «ωωωω, μας κακομαθαίνετε κύριε πρέσβη» Αρη, τα οποία φυσικά δεν μεταφέρω. Μόνο μια μικρή φρασούλα θα μεταφέρω, τόση δα, η οποία περιγράφει κατά τρόπον ιδιαιτέρως ρεαλιστικό το όλο θέμα: «Λίγη σοβαρότης δεν βλάπτει». Οντως…

(Εννοείται ότι θα αναζητήσω λεπτομέρειες γι’ αυτήν την, περίεργη το λιγότερο, σχέση Κοτζιά – Αρούλη…).

Αλλα επίπεδα

Δηλώνω έτοιμος να γονατίσω και να προσκυνήσω το «ουάου» αγόρι Βαρουφάκη. Το παλικάρι δεν υπάρχει. Είναι μια κατηγορία μόνος του.

Αναφέρομαι όχι στο τι λέει και τι κάνει επί των οικονομικών –αυτά θα τα λύσει κάποια στιγμή η επιστήμη –αλλά επί προσωπικού. Σε δηλώσεις του στους σοβαρούς «Νιου Γιορκ Τάιμς» αποκάλυψε ότι κατέγραφε τις τοποθετήσεις των ομολόγων του υπουργών Οικονομικών στη Ρίγα –πρόκειται για τη συνεδρίαση η οποία παρ’ ολίγον να καταλήξει σε Βατερλώ για την Ελλάδα.

Αν δεν πρόκειται για πλάκα –αν και δεν τον έχω και για ιδιαίτερα «χιουμορίστα» τον τύπο –μιλάμε για ομολογία μιας άθλιας πρακτικής, η οποία άπτεται σειράς ζητημάτων, πολιτικών, νομικών και άλλων, τα οποία βαριέμαι τώρα να απαριθμήσω, αλλά υποθέτω κάτι θα έχει να πει επ’ αυτού ο πρόεδρος Τσίπρας…

Υπενθυμίζω πάντως σχετικά ότι απόρρητη αναφορά που έφθασε μετά τη Σύνοδο του Eurogroup της Ρίγας στο Μέγαρο Μαξίμου έκανε λόγο για συνειδητή προσπάθεια του «ουάου» Βαρουφάκη να υπονομευθεί η προοπτική μιας απόφασης του οργάνου θετικής για την Ελλάδα…

Εφοδος στις ΗΠΑ

Ευρισκόμενος νοερά στην πέραν του Ατλαντικού πλευρά δεν μπορώ παρά να εκθειάσω τον ζήλο που επιδεικνύει περί τα καθήκοντά του ο ημέτερος υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, πρόεδρος ωσαύτως του κόμματος «Π. Καμμένος και Σία Ανεξάρτητοι Ελληνες» το οποίο συγκυβερνά με τα γνωστά αποτελέσματα, μετά του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφέρω ενδεικτικά αυτό που έγινε χθες και το οποίο με ενέπνευσε σχετικά: ποια είναι η απόφαση που ο πρόεδρος Πάνος υποστήριξε με θέρμη καθ’ ότι αυτός την εισηγήθηκε στο ΚΥΣΕΑ; Η με απευθείας ανάθεση «δουλίτσα» των 500 εκατ. δολαρίων στην Lockheed Martin για τα «σαπάκια» αεροπλάνα του Ναυτικού.

Τι έκανε χθες ο πρόεδρος/υπουργός Πάνος; Επισκέφθηκε τα γραφεία της Lockheed Martin στην Ουάσιγκτον προκειμένου, είμαι βέβαιος, να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την επάρκεια της εν λόγω εταιρείας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της «δουλίτσας» με τα «σαπάκια». Για να τους πιάσει δε στον ύπνο τους Αμερικανούς ο μπαγάσας, στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε στην Αθήνα ανέφερε ότι γενικώς και αορίστως «θα επισκεφθεί εγκαταστάσεις βιομηχανιών με τις οποίες συνεργάζεται η Ελλάδα»!..

Εγώ αυτού του υπουργού τού βγάζω το καπέλο. Respect, πώς το λένε…