Αντιδράσεις των κομμάτων και της ΕΛΑΣ για την… αντίδραση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου το μεσημέρι της Τετάρτης έξω από τη Βουλή, όταν ζήτησε εξηγήσεις από αξιωματικό της αστυνομίας επειδή τα όργανα της τάξης ανέκοψαν πορεία γιατρών και εργαζομένων στα νοσοκομεία προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία είχαν την Τετάρτη πορεία στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της 24ης απεργίας.Νωρίτερα, είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Υγείας.

Ακολούθησε η πορεία, η οποία ανακόπηκε από αστυνομικές δυνάμεις στο ύψος των ανθοπωλείων στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε εξηγήσεις από αστυνομικό που βρισκόταν στο σημείο και θέλησε να μάθει σε ποια δύναμη της ΕΛ.ΑΣ. υπηρετεί.

«Από ποιον έχετε εντολή;» ρώτησε και πρόσθεσε πως η αστυνομία δεν έχει δικαίωμα να κλείνει την πρόσβαση στη Βουλή. «Εγώ έχω δώσει εντολή η Βουλή να είναι ανοιχτή σε όποιον θέλει να διαμαρτυρηθεί» τόνισε απευθυνόμενη στον υπεύθυνο αξιωματικό η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

ΝΔ: «Η Κωνσταντοπούλου έκανε δημόσια λεκτική επίθεση»

«Πρωτοφανή δημόσια λεκτική επίθεση» στον επικεφαλής των μέτρων τάξης της Ελληνικής Αστυνομίας καταλογίζει στη Ζωή Κωνσταντοπούλου ο υπεύθυνος του Τομέα Δημόσιας Τάξης της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Κυριαζίδης.

Παράλληλα, σημειώνει ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση «δεν συνάδει ούτε με τον θεσμικό ρόλο της Προέδρου της Βουλής, ούτε με τη διάκριση των εξουσιών».

Ο κ. Κυριαζίδης κάνει λόγο για αυταναγόρευσή της κ. Κωνσταντοπούλου σε αστυνομικό όργανο, ενώ την κατηγορεί ότι υποκαθιστά τον ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας και το επιχειρησιακό της τμήμα, δίνοντας οδηγίες και εντολές καθ’ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων της, κάτι που, όπως εκτιμά, δεν τιμά ούτε την κυβέρνηση, ούτε το θεσμό που η ίδια έχει κληθεί να υπηρετήσει με την ψήφο των βουλευτών.

«Η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, αφού «τακτοποίησε» τα ζητήματα της εύρυθμης λειτουργίας του Κοινοβουλίου, επιτρέποντας δια της ανοχής της την εισβολή και παρουσία εντός αυτού σε κάθε αναρχοαυτόνομο και αντιεξουσιαστή, σήμερα επεκτείνει την καθ’ ύλην αρμοδιότητά της και στους έξωθεν της Βουλής χώρους, αναλαμβάνοντας πλέον και αστυνομικά καθήκοντα», σημειώνει ο κ. Κυριαζίδης.

«Το μόνο που της ευχόμαστε είναι και “εις ανώτερα…”», καταλήγει.

ΠΑΣΟΚ: «Η Κωνσταντοπούλου γυρίζει με το ζωνάρι λυμένο»

«Ο εκάστοτε Πρόεδρος της Βουλής, διά του Φρουράρχου, είναι αρμόδιος και υπεύθυνος για την αστυνόμευση εντός του κτιρίου της Βουλής», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ με αφορμή το περιστατικό με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, την οποία κατηγορεί ότι «γυρίζει με το ζωνάρι λυμένο αναζητώντας ευκαιρίες διαφοροποίησης από την κυβέρνηση».

«Για την αστυνόμευση εκτός του περιβόλου του κτιρίου της Βουλής την αρμοδιότητα και την ευθύνη τη φέρει η εκάστοτε κυβέρνηση, η αστυνομική Αρχή και σε πολλές περιπτώσεις – όπως όταν υπάρχει συγκέντρωση ή διαδήλωση ως μορφή άσκησης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι – ο εισαγγελέας» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Η χώρα έχει πολλά προβλήματα λόγω του στρατηγικού αδιεξόδου της κυβέρνησης. Δεν υπάρχει περιθώριο για πρόσθετα θεσμικά προβλήματα. Ούτε καν για πρόσθετο θέαμα».

Η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, από την ΕΛ.ΑΣ, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

«Τα αστυνομικά μέτρα που ελήφθησαν σήμερα το πρωί στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή προγραμματισμένες συγκεντρώσεις, εντάσσονται στο γενικότερο επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Στο πλαίσιο αυτό οι επικεφαλής Αξιωματικοί των μέτρων τελούσαν υπό το συντονισμό, τις κατευθύνσεις και τις εντολές του Κέντρου Επιχειρήσεων.

Η Ελληνική Αστυνομία, ως θεσμός του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, εγγυάται την ελεύθερη έκφραση των πολιτών και παράλληλα προστατεύει το δικαίωμα της κοινωνίας στη δημόσια τάξη και ασφάλεια», καταλήγει η ανακοίνωση.