«Οπισθοδρόμηση» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου την απώλεια της πόλης Ραμάντι στο δυτικό Ιράκ και την κατάληψή της από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, διαβεβαιώνοντας ωστόσο πως οι ΗΠΑ και η συμμαχία τους θα βοηθήσουν να ανακαταληφθεί από τις ιρακινές δυνάμεις.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μια "οπισθοδρόμηση", αλλά δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία ότι θα βοηθήσουμε τους Ιρακινούς να επανακακτήσουν το Ραμάντι», δήλωσε ο Έρικ Σουλτς στους δημοσιογράφους, ταξιδεύοντας μαζί με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι οι ιρακινές δυνάμεις έχουν την ικανότητα να καταλάβουν τελικά το Ραμάντι με την βοήθεια της συμμαχίας».

Από τη μεριά του, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ ανέφερε σε δήλωση του πως «θα χρειαστεί πλέον αρκετή προσπάθεια για την επανάκτηση της πόλης», επισημαίνοντας ότι η Αμερική θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις δυνάμεις ασφαλείας με αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις, εκπαίδευση και εξοπλισμό.

«Η μείωση των σεχταριστικών εντάσεων και η προετοιμασία για ανοικοδόμηση θα συνεχίσουν να αποτελούν προκλήσεις για την κυβέρνηση του Ιράκ», δήλωσε προσθέτοντας πως τέτοιες οπισθοδρομήσεις είναι «λυπηρές, αλλά όχι ασυνήθιστες σε έναν πόλεμο».

Σύμφωνα με υπολογισμούς των Ηνωμένων Εθνών, περίπου 25.000 άνθρωποι διέφυγαν από το Ραμάντι, μετά την επίθεση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, με τους περισσότερους να κατευθύνονται προς τη Βαγδάτη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από