Αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή η προθεσμία που έδωσε χθες το υπουργείο Παιδείας για να καταθέσουν αίτηση οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να υποβάλουν υποψηφιότητα για τις θέσεις διευθυντών των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Για τη Δευτεροβάθμια και τα Εργαστηριακά Κέντρα η προθεσμία είναι από τις 28 Μαΐου και για τρεις ημέρες.Σύμφωνα με την εγκύκλιο για την επιλογή διευθυντών σχολείων, ως διευθυντές σχολικών μονάδων και ΕΚ θα επιλεγούν εκπαιδευτικοί της οικείας βαθμίδας με τουλάχιστον δεκαετή εκπαιδευτική υπηρεσία οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα για τουλάχιστον οκτώ έτη. Κριτήρια επιλογής τους αποτελούν:

Κριτήριο επιστημονικής – παιδαγωγικής συγκρότησης και κατάρτισης, αποτιμάται με 9 έως 11 μονάδες.

Κριτήριο υπηρεσιακής κατάστασης, καθοδηγητικής και διοικητικής εμπειρίας 14 μονάδες.

Κριτήριο συμβολής στο εκπαιδευτικό έργο – προσωπικότητας – γενικής συγκρότησης του υποψηφίου. Αποτιμάται με μυστική ψηφοφορία του συλλόγου διδασκόντων της σχολικής μονάδας που ο υποψήφιος θα επιλέξει. Εκτιμώνται στοιχεία της προσωπικότητας που έχουν αναδειχθεί στην καθημερινότητα της σχολικής ζωής, όπως η προσωπικότητα, το ήθος, η εντιμότητα, το αίσθημα δικαιοσύνης, η δημοκρατική συμπεριφορά, η επαγγελματική ανάπτυξη και συνέπεια, καθώς και οι ικανότητές του.

Το σύνολο των μονάδων για τους υποψήφιους διευθυντές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανέρχεται σε 37, το σύνολο των μονάδων για τους υποψήφιους διευθυντές σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΚ σε 35.