Στην ιστοσελίδα τους έχουν βάλει έναν μετρητή –ο αριθμός μέχρι χθες ήταν 4.441. Τόσες είναι οι ζωές που έχουν σωθεί από τη MOAS, οργάνωση που ίδρυσε ένα ζεύγος Ιταλοαμερικανών με στόχο την παροχή βοήθειας στους μετανάστες που επιχειρούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο. Ο Κρις και η Ρετζίνα Καταμπρόνε είναι οι μοναδικοί ιδιώτες που προσφέρουν βοήθεια σε μια θάλασσα που πληγώνεται απ’ όλο και περισσότερα τραγικά ναυάγια.

Αυτό το ξεχωριστό ζεύγος μίλησε στη «Ρεπούμπλικα» όπου ξεδίπλωσε για πρώτη φορά την ιστορία του. Ο Κρις και η Ρετζίνα γνωρίστηκαν στη Μεσίνα, την πόλη της Σικελίας που δέχεται πολλούς μετανάστες. Εκείνος είχε αποφασίσει να επιστρέψει στην Ιταλία για να βρει τις ρίζες του και αφού εγκατέλειψε τη Νέα Ορλεάνη εξαιτίας της καταστροφής που είχε προκαλέσει ο τυφώνας Κατρίνα. «Εμείς οι Νότιοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει μετανάστευση γιατί αποτελεί τμήμα της ιστορίας μας» λέει στην ιταλική εφημερίδα.

«Το καλοκαίρι του 2013», διηγείται, «κάναμε διακοπές στη Μεσόγειο. Ξεκινήσαμε από τη Λαμπεντούζα για την Τυνησία την ημέρα της ιστορικής επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου. Πλέοντας για την Τυνησία είδα στο νερό ένα σακάκι. Προφανώς ανήκε σε κάποιον μετανάστη που είχε πνιγεί. Εκείνη η εικόνα άλλαξε τα πάντα. Αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι, να συμβάλουμε με κάποιον τρόπο στην αντιμετώπιση αυτής της τραγωδίας. Είχαμε κάποιες αποταμιεύσεις. Και αντί να αγοράσουμε ένα σπίτι, αγοράσαμε ένα σκάφος. Ενα σκάφος που μέχρι σήμερα έχει σώσει 4.400 ζωές».

Μόνο τον περασμένο χρόνο το ζεύγος ξόδεψε 8 εκατ. δολάρια για τον ιερό του σκοπό. «Το 2014 χρηματοδοτήσαμε την επιχείρηση μόνοι μας, δεν μας φαινόταν σωστό να ζητήσουμε οικονομική βοήθεια μόνο για μια ιδέα. Τον Οκτώβριο, κι όταν είχαμε σώσει πια 3.000 άτομα, ανοίξαμε έναν λογαριασμό. Μέχρι σήμερα έχουμε συγκεντρώσει 100.000 ευρώ, εκτός από τα 180.000 ευρώ που μας προσέφερε ένας γερμανός επιχειρηματίας. Αλίμονο, είμαστε ακόμη μακριά από τον οικονομικό μας στόχο. Φοβόμαστε ότι μπορεί να μην τα καταφέρουμε» αναφέρει η Ρετζίνα.

Υπάρχουν, όμως, κι εκείνοι που αντιδρούν στην πρωτοβουλία, που λένε στους δυο ακτιβιστές να πάρουν τους μετανάστες σπίτι τους. «Τι σημαίνει «σπίτι μου»; Σπίτι μου, όπως σπίτι αυτών των ανθρώπων που αναγκάζονται να φύγουν από τον τόπο τους, είναι ο κόσμος. Δεν υπάρχει ανθρωπότητα Α’ και Β’ κατηγορίας» απαντούν.

10.000άνθρωποι περισυνελέγησαν στη Μεσόγειο τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ επιχειρούσαν να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές από τη Λιβύη. Η Διεθνής Οργάνωση για τη Μετανάστευση εκτιμά ότι περίπου 1.830 μετανάστες έχασαν από την αρχή του έτους τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο, ενώ τα θύματα στο αντίστοιχο διάστημα τον περασμένο χρόνο ήταν 207.