Αναδύθηκε μία φορά από τα νερά της θάλασσας κοντά στη Μύκονο και χάθηκε και πάλι στο σκοτάδι, αυτή τη φορά των αποθηκών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Σήμερα όμως, στις 15.00, είναι η στιγμή που θα βγει και πάλι στο φως η μικροκαμωμένη χάλκινη Αρτεμις (φωτογραφία) και ώς τις 19 Ιουλίου θα είναι η πρωταγωνίστρια στην αίθουσα του Βωμού, καθώς είναι το επόμενο έργο τέχνης που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του «Αθέατου Μουσείου».

Την Αρτεμη όπως και όλα τα εκθέματα των μουσείων μπορείτε σήμερα να τα δείτε χωρίς να πληρώσετε εισιτήριο, καθώς γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Μουσείων υπό τη φροντίδα του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων.

Εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις, εκθέσεις, μουσικές εκδηλώσεις, ποδηλατικές περιηγήσεις, εκπτώσεις στα πωλητήρια είναι μερικά μόνο από όσα διοργανώνουν τα μουσεία ανά την Ελλάδα, τα οποία μπορείτε αναλυτικά να δείτε εδώ.

Ανάμεσα σε αυτά που δεν πρέπει να χάσετε είναι η συνάντηση τριών έμπειρων διευθυντών Μουσείων – Αγγελου Δεληβορριά, Αναστασίας Τούρτα και Νίκου Σταμπολίδη – στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στις 19.00 με θέμα «Παρόν και μέλλον αρχαιολογικών μουσείων».

Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM αποφάσισε τιμώμενο Μουσείο για το 2015 να είναι το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων.

Η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Μαΐου στο παραπάνω Μουσείο. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από προβολή ταινίας σχετικής με το Γκάζι, περιήγηση στους χώρους του Μουσείου και συναυλία.

Εκδηλώσεις

Ποικίλες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί έως τις 5 Ιουνίου. Εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ημερίδες, συνέδρια, διαλέξεις, οργανωμένες ξεναγήσεις, μουσικές και άλλες εκδηλώσεις θα γίνουν σε Μουσεία και ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα. Αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Τμήματος του ICOM και στο facebook. Παράλληλα, το πρόγραμμα διανέμεται σε έντυπη μορφή από τους φορείς που συμμετέχουν στον εορτασμό.

Τη Δευτέρα, 18 Μαΐου, η είσοδος σε όλα τα Μουσεία θα είναι ελεύθερη.