«Για να κλείσει σωστά η διαπραγμάτευση, απαιτούνται οι δύο πλευρές, η δική μας και των δανειστών, να προβούν στην εξής αμοιβαία συνειδητοποίηση: εμείς πρέπει να γίνουμε πιο παραγωγικοί, περισσότερο αποτελεσματικοί, να συγκλίνουμε ως προς την ανταγωνιστικότητά μας με την βόρεια Ευρώπη. Οι δανειστές, πρέπει να αποδεχθούν ότι η μνημονιακή λογική απέτυχε στην περίπτωση της Ελλάδας και πρέπει να μπει στο περιθώριο», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

Ο «εξορθολογισμός της διάρθρωσης του δημοσίου χρέους, χωρίς κουρέματα, χωρίς δραματικές αλλαγές» αλλά «μέσω έξυπνων ανταλλαγών χρέους (swaps)» είναι το βασικό κλειδί για τη μετα-μνημονιακή εποχή, τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

Παράλληλα ο κ. Βαρουφάκης, από το βήμα της συνέλευσης στο Μέγαρο Μουσικής, έκανε λόγο για την ανάγκη να περάσουμε από το υπάρχον πρόγραμμα, το οποίο γράφτηκε με τη γλώσσα και πάνω στη λογική του ΔΝΤ, σε ένα νέο σχέδιο που θα θυμίζει περισσότερο αναπτυξιακό πρόγραμμα της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Από μόνη της η ανακοίνωση της συμφωνίας η ίδια η press conference θα αρκεί για να περάσουμε σε μια νέα ελπιδοφόρα εποχή» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης

«Βεβαίως θα ήταν καλό να συμμετείχαμε κι εμείς στην ποσοτική χαλάρωση χτες αν ήταν δυνατόν» παραδέχθηκε για το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις που δημιουργούν ένα σύγχρονο φορολογικό σύστημα που δεν επηρεάζεται ούτε από πολιτικές παρεμβάσεις ούτε από παρεμβάσεις ιδιωτικών συμφερόντων» σχολίασε ο κ. Βαρουφάκης.