Επιδεινώνονται συνεχώς οι προοπτικές των περισσότερων πρώην σοβιετικών οικονομιών λόγω των αρνητικών επιπτώσεων από την κρίση στη Ρωσία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Το ΑΕΠ της Ουκρανίας αναμένεται να υποχωρήσει 7,5% φέτος, ενώ τον Ιανουάριο οι προβλέψεις έκαναν λόγο για μικρότερη ύφεση 5%, σύμφωνα με την EBRD. Οι οικονομίες των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών με εξαίρεση τη Ρωσία και τις τρεις χώρες της Βαλτικής που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναμένεται να παρουσιάσουν κατά μέσο όρο ύφεση 3,3%. Οι προηγούμενες προβλέψεις της EBRD έκαναν λόγο για ύφεση 1,8%.

Η Τράπεζα εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Ρωσίας θα μειωθεί 4,5% φέτος και 1,8% το 2016. Οι οικονομίες αυτές είναι πολύ ευάλωτες από την ύφεση στη Ρωσία επειδή διατηρούν από το παρελθόν στενές εμπορικές και τραπεζικές σχέσεις. Καθώς η Μόσχα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις κυρώσεις της Δύσης που εντείνουν τα οικονομικά της προβλήματα, επιτείνονται οι ανησυχίες και στις λοιπές γειτονικές πρωτεύουσες των χωρών. Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ρωσίας αποτελεί εξάλλου η πτώση τιμών του πετρελαίου, που βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα –περίπου 40% –από αυτά που βρίσκονταν τον περασμένο Ιούνιο.

Από όλα τα εθνικά νομίσματα που παρακολουθεί το Bloomberg, υπάρχουν τέσσερα τα οποία παρουσιάζουν τη χειρότερη απόδοση. Πρόκειται για τα εθνικά νομίσματα των Αζέρων, των Ουκρανών, των Λευκορώσων και των Γεωργιανών. Αυτό δείχνει τις πιέσεις που δέχονται οι συγκεκριμένες χώρες λόγω της επέκτασης της κρίσης στη Ρωσία.

Η υποβάθμιση των προβλέψεων για τις οικονομίες αυτές βρίσκεται σε αντίθεση με τη βελτίωση των προοπτικών άλλων χωρών στις οποίες δανείζει χρήματα η EBRD. Η Τράπεζα αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις για ανάπτυξη στην Κεντρική Ευρώπη και στις χώρες της Βαλτικής από το 2,6% στο 2,9%. Επίσης η EBRD αναθεώρησε προς τα πάνω τις προοπτικές ανάπτυξης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο 2,3% από 2,2%.

© Bloomberg News