Ενα πλοιάριο που μεταφέρει περίπου 300 μετανάστες Ροχίνγκια βρίσκεται ακυβέρνητο κοντά στις ταϊλανδικές ακτές, με τους άνδρες, τις γυναίκες και τα πολλά παιδιά που επιβαίνουν σε αυτό να καλούν σε βοήθεια, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επί τόπου.

«Περίπου δέκα άνθρωποι πέθαναν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ρίξαμε τα πτώματα στη θάλασσα», φώναξε ένας από τους μετανάστες μιλώντας στη γλώσσα των Ροχίνγκια, στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν σε κοντινό πλοιάριο. «Είμαστε 300… είμαστε στη θάλασσα εδώ και δύο μήνες. Θέλουμε να πάμε στη Μαλαισία, αλλά δεν τα έχουμε καταφέρει», πρόσθεσε. Τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια δεν μπορούν να επιστρέψουν στη Μιανμάρ, καθώς δεν αναγνωρίζονται ως πολίτες και διώκονται.

Πάνω στο πλοιάριο οι μετανάστες έχουν κρεμάσει ένα μαύρο πανό στο οποίο είναι γραμμένες βιαστικά οι εξής λέξεις στα αγγλικά: «Είμαστε Ροχίνγκια της Μιανμάρ». Ενας μεγάλος μουσαμάς πάνω από τα κεφάλια τους τούς προστατεύει από τον ήλιο. Οι περισσότεροι είναι αποστεωμένοι.

Η Ταϊλάνδη έχει εντοπίσει ένα πλοιάριο που πλέει ακυβέρνητο ανοικτά των δυτικών ακτών της και αρνήθηκε να δώσει την άδεια να αποβιβασθούν, δήλωσε την Πέμπτη υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αστυνομίας.

«Αρνηθήκαμε να δώσουμε άδεια εισόδου στη χώρα, όμως τους δώσαμε τροφή και νερό ώστε να συμμορφωθούμε με τις υποχρεώσεις μας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε στο Reuters ο αξιωματούχος της περιφερειακής αστυνομίας υποστράτηγος Πουτσικάρτ Έκατσαντ.

Το πλοιάριο εντοπίστηκε 17 χλμ. ανοικτά των ακτών του νησιού Κοχ Λάιπ (νότια Ταϊλάνδη), είπε.

Οι μετανάστες που επιβαίνουν στο πλοιάριο δεν ήθελαν να αποβιβαστούν στην Ταϊλάνδη, αλλά να πάνε στη Μαλαισία ή στην Ινδονησία, δήλωσε ο Σομτσάι Να Μπανγκτσάνγκ, ένας υποναύαρχος του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού.

«Δεν το σταματήσαμε», δήλωσε ο Σομτσάι.