Παράνομη κρατική ενίσχυση θα μπορούσε πιθανότατα να αποτελέσει η ένεση των 30 εκατ. ευρώ που αποφάσισε να δώσει η κυβέρνηση στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) προκειμένου να συνεχίσει για φέτος τη λειτουργία της και να καλύψει υποχρεώσεις της.

Το σχετικό νομοσχέδιο για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που μεταξύ άλλων προβλέπει και τη διάθεση 30 εκατ. ευρώ στην ΕΒΖ, ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες, οι Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει προς την ελληνική πλευρά ότι πρόκειται να ερευνήσουν κατά πόσο αποτελεί παράνομη κρατική ενίσχυση η απόφαση να υποχρεώσει τον ειδικό εκκαθαριστή της πρώην Αγροτικής Τράπεζας να διαθέσει 30 εκατ. ευρώ στην ΕΒΖ, προκειμένου αυτή να βρει προσωρινά ρευστότητα και να απορροφήσει τη φετινή σοδειά των τευτλοπαραγωγών.

Πολιτική απόφαση. Το ζήτημα είναι πως η ενίσχυση προς την ΕΒΖ δόθηκε με πολιτική απόφαση χωρίς να συνοδεύεται από κάποιο business plan που να αποδεικνύει τη μακροχρόνια βιωσιμότητα της προβληματικής επιχείρησης. Στην ουσία η κυβέρνηση παρέχει 30 εκατ. ευρώ στην ΕΒΖ χωρίς κάποια μελέτη που να προβλέπει μέτρα προκειμένου να καταστεί η εταιρεία μακροπρόθεσμα βιώσιμη. «Θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να λύσουμε το πρόβλημα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Για την κυβέρνησή μας προέχει να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά της και να λειτουργήσουν τουλάχιστον τα δύο εργοστάσια στο Πλατύ και στην Ορεστιάδα», δήλωσε από τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Το πρόβλημα των κρατικών ενισχύσεων είναι πολύ μεγαλύτερο από 30 εκατ. ευρώ και η κυβέρνηση κινδυνεύει σύντομα να το βρει μπροστά της. Σειρά κρατικών επιχειρήσεων που τελούν υπό καθεστώς ιδιωτικοποίησης, όπως για παράδειγμα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ (χρωστά 700 εκατ.) και η ΛΑΡΚΟ (150 εκατ.) έλαβαν τα προηγούμενα χρόνια παράνομες κρατικές ενισχύσεις συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ. Εφόσον δεν προχωρήσουν σε σχέδια αναδιάρθρωσης, είτε μέσω ιδιωτικοποίησης είτε μέσω άλλου τρόπου, οι Βρυξέλλες θα ζητήσουν από τις εταιρείες αυτές την επιστροφή των παράνομων ενισχύσεων στον κρατικό προϋπολογισμό.