Την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες μεταξύ Ελλάδας και θεσμών εξέφρασε την Τετάρτη ο Μπενουά Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, μιλώντας στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Ο Κερέ είπε πως «όλοι θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ», αποσαφήνισε ωστόσο πως μια συμφωνία απαιτεί χρόνο γιατί είναι δύσκολο να υπάρξει συγκερασμός μεταξύ των σχεδίων της νέας κυβέρνησης και των κανόνων της ευρωζώνης.

«Πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ δυο δημοκρατικά νομιμοποιημένων πραγμάτων, του αποτελέσματος των ελληνικών εκλογών και του δικαιώματος της νέας κυβέρνησης να αναζητήσει άλλες πολιτικές αφ ενός, και αφετέρου των κανόνων της ευρωζώνης. Είναι αρκετά δύσκολο και για αυτό χρειάζεται χρόνο», είπε.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να τύχει διαφορετικής αντιμετώπισης από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης που έχουν λάβει βοήθεια, ενώ στο ίδιο ύφος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ΕΚΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την ελληνική κυβέρνηση, καθώς κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από τις συνθήκες της ΕΕ.

Τέλος, ανάφερε πως μετά και τη χθεσινή αύξηση του ορίου χρήσης του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA), η συνολική έκθεση της ΕΚΤ στην Ελλάδα διαμορφώνεται πλέον στα 115 δισ. ευρώ.