Στα υψηλότερα φετινά επίπεδα διαμορφώθηκε τον Μάρτιο το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν περισσότερο από τις εισαγωγές. Η εξέλιξη αυτή αυξάνει τον κίνδυνο ξεπουλήματος της τουρκικής λίρας στις διεθνείς αγορές.

Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε στα 4,96 δισ. δολάρια από 3,39 δισ. δολάρια που ήταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας στην ιστοσελίδα της. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που είχαν συμμετάσχει σε έρευνα του Bloomberg έκαναν λόγο για αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στα 4,3 δισ. δολάρια.

Παρά το γεγονός ότι το έλλειμμα είχε αρχίσει να μειώνεται τον Δεκέμβριο του 2014 λόγω της μείωσης του εμπορικού ελλείμματος, η κατάσταση άλλαξε τον Μάρτιο. Αυτό συνέβη επειδή οι εξαγωγές της Τουρκίας κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση από το 2009.

Οι κίνδυνοι πλέον αυξάνονται για την τουρκική λίρα, η πορεία της οποίας είναι ήδη η χειρότερη φέτος ανάμεσα στα υπόλοιπα νομίσματα αναπτυσσόμενων οικονομιών. Αναλυτές εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν αναμένεται να παράσχει άμεσα στήριξη στο εθνικό νόμισμα επειδή δέχεται πιέσεις από την κυβέρνηση στην Αγκυρα να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια δανεισμού λόγω των επερχόμενων εκλογών. Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας διαμορφώνεται στο 2,6944 για κάθε ένα δολάριο. Φέτος το νόμισμα έχει χάσει το 13,3% της αξίας του, επίδοση που είναι η χειρότερη ανάμεσα στα νομίσματα 24 αναδυόμενων αγορών που παρακολουθεί το Bloomberg.

Τον Μάρτιο οι εξαγωγές της Τουρκίας μειώθηκαν 16,2% στα 13,2 δισ. δολάρια σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι εισαγωγές μειώθηκαν 5,5% στα 18,1 δισ. δολάρια, όπως έδειξαν τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Η μείωση των εξαγωγών ήταν η μεγαλύτερη από τον Σεπτέμβριο του 2009, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκανε το Bloomberg, βασιζόμενο στα στοιχεία που έδωσε τον περασμένο μήνα η στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας. Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ακόμη ότι τον Φεβρουάριο οι εισροές κεφαλαίων αγνώστου προέλευσης έφτασαν στα υψηλότερα ιστορικά επίπεδα. Οι μυστηριώδεις ροές που περιγράφονται ως «καθαρά λάθη και παραλείψεις» αναθεωρήθηκαν στα 4,66 δισ. από 4,3 δισ. δολάρια, όπως έδειξαν τα στοιχεία της έκθεσης για το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

© Bloomberg News