Οι πρώτοι διαδηλωτές της Πλατείας Συντάγματος το 1843 διεκδίκησαν Σύνταγμα. Τα τελευταία χρόνια η πλατεία πήρε το χρώμα των Αγανακτισμένων, κάηκε κατά τη διάρκεια βίαιων επεισοδίων, φωταγωγήθηκε και δέχθηκε τους επισκέπτες της στα χρόνια της ευμάρειας. Οσοι συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στην κεντρική πλατεία της ελληνικής πρωτεύουσας, όμως, ήταν για να δώσουν το «παρών» στην πρώτη Γιορτή Κάνναβης.

Οι συμμετέχοντες με κεντρικό σύνθημα «Φτου ξελευθερία» ζήτησαν την αποποινικοποίηση της χρήσης ουσιών και τη νομιμοποίηση της θεραπευτικής και ψυχαγωγικής χρήσης και αυτοκαλλιέργειας της κάνναβης.

Η εκδήλωση στην οποία συμμετείχε και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ περιελάμβανε προβολές, ενημέρωση, χορό και πολλή μουσική. Θεραπευτικές κοινότητες εξαρτημένων ατόμων όπως ΚΕΘΕΑ και 18 ΑΝΩ, με ανακοινώσεις τους διατύπωσαν την αντίδρασή τους για τη συγκεκριμένη εκδήλωση σημειώνοντας ότι ο διάλογος για την εξάρτηση και την απεξάρτηση δεν προάγεται με τη δημόσια χρήση ουσιών. Την αντίθεσή τους εξέφρασαν επίσης η ΝΔ και το ΚΚΕ με τη Νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος να ανακοινώνει μεταξύ των άλλων πως η «απελευθέρωση» των ναρκωτικών είναι η χαρά όσων θέλουν τη νεολαία κοιμισμένη, χαμένη στους ψεύτικους παραδείσους.
Η συγκέντρωση για την κάνναβη προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των δεκάδων συγκεντρώσεων, διαμαρτυριών και εορταστικών εκδηλώσεων που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια στην Πλατεία Συντάγματος. Η πιο κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, η πλατεία που έχει φόντο τη Βουλή έγινε θέατρο διαμαρτυριών των Αγανακτισμένων τη διετία 2011-2012.

Μερικά χρόνια νωρίτερα, το 2008, εκεί κορυφώθηκαν τα επεισόδια μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου που κορυφώθηκαν συμβολικά με το κάψιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. Ολοι όσοι θέλουν να ακουστεί η φωνή τους σε όλη την Ελλάδα, να φτάσει η διαμαρτυρία τους σε αυτούς που ασκούν εξουσία, δηλαδή στους κυβερνώντες αλλά και στους βουλευτές, επιλέγουν ως ιδανικό σημείο έκφρασης την Πλατεία Συντάγματος. Ουσιαστικά η πλατεία αποτελεί τον καθρέφτη της κατάστασης της ελληνικής κοινωνίας.
«Οταν οι πολίτες επιθυμούν ένα αίτημά τους, μια διαμαρτυρία τους να έχει εθνική εμβέλεια κατευθύνονται στην Πλατεία Συντάγματος. Η συγκεκριμένη πλατεία ουσιαστικά νομιμοποιεί, επισημοποιεί ένα αίτημα, μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Πρόκειται για την «εθνική κολυμβήθρα» ενός αιτήματος. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι βρίσκεται μπροστά από το εθνικό μας Κοινοβούλιο» λέει στα «ΝΕΑ» ο κοινωνιολόγος Χαράλαμπος Στέρτσος, ο οποίος προσθέτει ότι η Πλατεία Συντάγματος συνήθως επιλέγεται διότι οι διοργανωτές διαδηλώσεων ή άλλων εκδηλώσεων θεωρούν πως βρίσκονται πιο κοντά στο «αφτί της εξουσίας». «Μια συγκέντρωση που γίνεται εκεί δείχνει ότι βρίσκεται δίπλα στο κέντρο αποφάσεων».

Η επανάσταση που έδωσε το όνομά της στην Πλατεία

Η πλατεία πήρε την ονομασία της από την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 με σκοπό την παραχώρηση Συντάγματος. Η στρατιωτική φρουρά της Αθήνας κατέλαβε την τότε Πλατεία Ανακτόρων μαζί με κατοίκους της πόλης ζητώντας από τον Οθωνα να συγκαλέσει Εθνοσυνέλευση και να παραχωρήσει Σύνταγμα. Ο στρατός και ο λαός αποχώρησαν την επομένη, αφού ικανοποιήθηκε το αίτημά τους. Δύο μήνες αργότερα έγιναν εκλογές και συγκροτήθηκε συντακτική Εθνοσυνέλευση που ψήφισε Σύνταγμα.