Crossover τσέπης ή αυτοκίνητα πόλης με αυξημένες αρμοδιότητες; Τρία μικρά μοντελάκια, το VW Cross Up!, το Fiat Panda Trekking και το Skoda Roomster Scout φόρεσαν την ενδυμασία της περιπέτειας και είναι έτοιμα να βγουν για μια εκδρομή εκτός πόλης. Και τα τρία μοντέλα είναι «ντυμένα» εξωτερικά με ειδικές ενισχύσεις που τα κάνουν λίγο πιο σκληροτράχηλα σε σχέση με τα «απλά» αδελφάκια τους. Και τα τρία μοντέλα έχουν οικονομικά μοτέρ, ενώ η σπιρτάδα τους τούς δίνει ένα αβαντάζ στις εκτός πόλης διαδρομές, όπως για μια εκδρομή στην παραλία ή και το χωριό. Εχουν άνετα σαλονάκια και «ταλαντούχους» χώρους αποσκευών, τουλάχιστον για τα μπαγκάζια μιας εκδρομής. Οι τιμές τους είναι ιδιαίτερα δελεαστικές και συνδυάζονται με ελκυστικά χρηματοδοτικά προγράμματα.

VW CROSS UP!

Το VW Cross Up! δείχνει από μακριά τη διαφορετικότητά του με τις πιο απλές εκδόσεις του Up! Το μικρό μοντελάκι μοιάζει περισσότερο με ένα crossover που απαρτίζεται από προστατευτικές ποδιές, οι θόλοι των τροχών έχουν περιμετρικά μαύρα πλαστικά προστατευτικά, ενώ στην οροφή υπάρχουν ειδικής σχεδίασης ράγες. Προσφέρεται με ζάντες 16 ιντσών που κάνουν πιο εύκολη την κίνησή του στις διαδρομές του «χωριού». Tο μικρό γερμανικό μοντελάκι μπορεί να κινηθεί με άνεση στην πόλη, ενώ οι ειδικές ενισχύσεις του δίνουν ένα μικρό αβαντάζ στην άνετη μετακίνηση στις παραλίες κ.α. Κάτω από το καπό του έχει έναν 3κύλινδρο 1.000άρη κινητήρα 75 ίππων, ο οποίος μπορεί να κινήσει με χαρακτηριστική άνεση το μικρό μοντελάκι. Το πεντάρι κιβώτιο δείχνει πρόθυμο να συνεργαστεί με το μικρό μοτέρ που θα «κάψει» 4-5 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης ανάλογα με το πόσο θα το πιέστε. Το Cross Up! διαθέτει άνετο σαλονάκι για τέσσερα άτομα.

Τιμή: 12.510 ευρώ με απόσυρση

Skoda Roomster Scout

To Skoda Roomster Scout μπορεί να παντρεύει με επιτυχία τις δυνατότητες ενός πολυμορφικού μοντέλου σε ένα μικρό αμάξωμα που δείχνει ικανό να σε βγάλει ασπροπρόσωπο σε μια εκδρομή. Η ενισχυμένη του ενδυμασία με τα πλαστικά προστατευτικά περιμετρικά του αμαξώματος υπόσχονται ότι δεν θα το τραυματίσουν στις χωμάτινες διαδρομές. Το μεγάλο του πλεονέκτημα βρίσκεται κάτω από το καπό και αναφερόμαστε στον 1.2 TSI κινητήρα 86 ίππων που εξασφαλίζει άνετες διαδρομές στον αυτοκινητόδρομο. Το Roomster φτάνει τα 0-100 χλμ./ώρα σε 10,9’’ και αναπτύσσει τελική ταχύτητα 184 χλμ./ώρα. Οσο για την κατανάλωση, καίει μόλις 5,3 λίτρα/100 χλμ. σε μεικτή χρήση.Τα πίσω καθίσματα δεν είναι ενιαία αλλά ανεξάρτητα, ενώ οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να αφαιρεθεί κάνοντας πιο εκμεταλλεύσιμους τους χώρους. Το πορτμπαγκάζ έχει χωρητικότητα 450 λίτρων, που φθάνει τα 1.555 λίτρα με την αναδίπλωση ή αφαίρεση των πίσω καθισμάτων.

Τιμή: 13.540€ με απόσυρση

Fiat Panda Trekking

Το Panda Trekking κινείται από έναν δικύλινδρο turbo TwinAir των 0,9 λτ. με 85 ίππους. Το εν λόγω μοτέρ διακρίνεται για την οικονομία καυσίμου, τη σπιρτάδα του, ιδιαίτερα μέσα στην πόλη, ενώ το πεντάρι κιβώτιο με τη μακριά κλιμάκωση του δίνει ένα αβαντάζ στις εκτός πόλης διαδρομές. Ενα σημαντικό ατού του Fiat Trekking είναι το Traction+. Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό σύστημα που βελτιώνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου σε ολισθηρές επιφάνειες και σε ταχύτητες έως και 30 χλμ./ώρα. Πώς λειτουργεί; Δουλειά του συγκεκριμένου συστήματος είναι να μεταφέρει τη διαθέσιμη ροπή από τον έναν τροχό στον άλλο, ανάλογα με τα επίπεδα πρόσφυσης. Σε κάθε περίπτωση το Panda Trekking μπορεί να κινηθεί με άνεση στο χώμα και την πατημένη άμμο. Η θέση οδήγησης χαρακτηρίζεται για την πολύ καλή περιμετρική ορατότητα. Το φινίρισμα των υλικών πείθει για την ποιότητά τους.

Τιμή: 13.850 με απόσυρση