Μεγάλη πτώση παρουσίασαν τα ποσοστά δημοτικότητας της Ανγκελα Μέρκελ, στον απόηχο του σκανδάλου κατασκοπείας που συνεχίζει να ταλανίζει την Γερμανία, και πλέον η γερμανίδα Καγκελάριος έχασε την πρωτιά στη λίστα με τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς της χώρας της.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Infratest Dimap για το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, η καγκελάριος, που δέχεται επικρίσεις για τις πληροφορίες ότι η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) βοήθησε την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ να παρακολουθεί εταιρείες και αξιωματούχους στην Ευρώπη, είδε τα ποσοστά δημοτικότητάς της να πέφτουν από το 75% στο 70%.

Παρόλο που παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Γερμανία, αυτή ήταν μια ασυνήθιστη «βουτιά» μέσα σε μόλις έναν μήνα. Πρόκειται για τη χειρότερη «επίδοση» από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η δημοτικότητά της είχε φτάσει στο 65%.

Ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ηγετικό στέλεχος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) που έχει βγει αλώβητος από το σκάνδαλο, ξεπέρασε την Μέρκελ και κατέλαβε στην πρώτη θέση στην κατάταξη των γερμανών πολιτικών με 74%.

Ο ηγέτης του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ που είχε κάνει λόγο περί «σκανδάλου των μυστικών υπηρεσιών», εγείροντας ερωτήματα για τον ρόλο της Μέρκελ στο σκάνδαλο, ανέβασε το ποσοστά του κατά πέντε μονάδες στο 53%.

Παράλληλα, η δημοσκόπηση έδειξε πως το 70% των ερωτηθέντων πιστεύει πως ο έλεγχος του Βερολίνου στις μυστικές υπηρεσίες είναι ανεπαρκής.

Η Μέρκελ είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι η καγκελαρία θα συνεργαστεί πλήρως με την έρευνα που διεξάγεται από το κοινοβούλιο για το θέμα αυτό.