Η φωτογραφία του 15χρονου με το τεχνητό μέλος που τον δείχνει λίγο πριν κόψει την κορδέλα του τερματισμού στο φετινό Spetsathlon, τον αγώνα τριάθλου στις Σπέτσες, έκανε τον γύρο του Διαδικτύου συγκινώντας χιλιάδες χρήστες. Για τον Νίκο Παπαγγελή, ο ακρωτηριασμός του αριστερού του ποδιού δεν στέκεται εμπόδιο στην εκπλήρωση του ονείρου του, να λάβει δηλαδή μέρος σε πανελλήνια, ακόμη και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Εκανε 750 μ. κολύμπι, διένυσε 25 χλμ. με το ποδήλατο και έτρεξε 5 χλμ. - κι όλα αυτά σε έναν και μόνο αγώνα. Ο μαθητής της Α' Λυκείου με θετική σκέψη και θάρρος αντιμετώπισε από την πρώτη στιγμή την ασθένεια που του χτύπησε την πόρτα σε ηλικία μόλις 12 ετών.
Τον Φεβρουάριο του 2012, ύστερα από έναν αγώνα ποδοσφαίρου, ο Νίκος παραπονέθηκε για έναν ξαφνικό αλλά επίμονο πόνο πάνω από το γόνατο του αριστερού του ποδιού. «Ηταν Παρασκευή που πήγαμε στον γιατρό. Εκανα ακτινογραφίες και μαγνητική τομογραφία και μας συνέστησαν το συντομότερο να κάνουμε βιοψία, πράγμα που έγινε τη Δευτέρα κιόλας. Η διάγνωση; Οστεοσάρκωμα. Αρχισα αμέσως έξι σχήματα χημειοθεραπείας ενώ έκανα και επέμβαση εσωτερικής πρόσθεσης, έβαλα δηλαδή σίδερο στο πόδι που αντικατέστησε το κομμάτι που αφαιρέθηκε» λέει στο «Τρέχω».
Λίγο μετά την επέμβαση, με αναπηρικό αμαξίδιο πήγε στον χώρο του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια Φλόγα, όπου έκανε δωρεά «για τα παιδιά», όπως χαρακτηριστικά είπε, τα 500 ευρώ που είχε μαζέψει στον κουμπαρά του. «Πρωτάκι» τότε του Γυμνασίου, δεν γνώριζε πολλά για την ασθένειά του. «Αυτό που είχα καταλάβει μόνο ήταν ότι θα έχανα τα μαλλιά μου. Αυτό με ένοιαζε. Ηταν πολύ δύσκολα, είχα όμως τη στήριξη της οικογένειάς μου αλλά και των φίλων και συμμαθητών μου».
Μέχρι τον Μάρτιο του 2014, ακριβώς δύο χρόνια μετά τη διάγνωση, οι εξετάσεις του βρήκαν κάποια σκιά. «Θυμάμαι, ήταν και πάλι Παρασκευή όταν κάναμε τη μαγνητική και τη Δευτέρα πήγαμε για βιοψία. Τα αποτελέσματα έδειξαν και πάλι οστεοσάρκωμα, αλλά αυτή τη φορά πιο εσωτερικά, κοντά πλέον στις αρτηρίες. Εκανα τρία χειρουργεία και χημειοθεραπείες. Οι γιατροί όμως έβλεπαν ότι δεν υπήρχε βελτίωση και έτσι αποφάσισαν πως ο ακρωτηριασμός του αριστερού μου ποδιού είναι η μοναδική λύση» δηλώνει ο 15χρονος.
Ακολούθησαν τέσσερις μήνες αποκατάστασης, έβαλε τεχνητό μέλος και στα μέσα του περασμένου Οκτώβρη, επέστρεψε στο σχολείο. Εναν χρόνο μετά την τελευταία του περιπέτεια, ο Νίκος, άρχισε να ασχολείται δυναμικά με τον αθλητισμό και παρ' όλο που ο ακρωτηριασμός στο πόδι του είναι αρκετά ψηλά δεν το έβαλε κάτω. «Χρωστώ ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Φλόγα γιατί μέσα σε μία εβδομάδα κατάφεραν να μου εξασφαλίσουν το πρόσθετο μέλος τρεξίματος, το κόστος του οποίου αγγίζει τα 4.000 ευρώ. Για μένα ο Σύλλογος αυτός είναι η οικογένειά μου».
Κάνει εντατική προπόνηση μέσα στην εβδομάδα: 4-5 φορές κολύμβηση, 3-4 ποδηλασία κι άλλες τόσες τρέξιμο. Και απέδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει και να διακριθεί, όπως ακριβώς έκανε στον αγώνα των Σπετσών πριν από περίπου δυόμισι εβδομάδες, «όταν ακόμη και η οικογένειά μου δεν πίστευε ότι θα καταφέρω να τερματίσω. Κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει δυσκολίες, είτε αυτές είναι οικονομικές είτε είναι σοβαρά θέματα υγείας. Ολοι θα πρέπει να έχουμε θετική σκέψη ότι μπορούμε να πετύχουμε ό,τι βάλουμε στόχο, ακόμη κι αν οι υπόλοιποι δεν πιστεύουν ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε» λέει ο 15χρονος στέλνοντας το δικό του μήνυμα σε όσους πραγματικά αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από