Η διεύρυνση και η ενίσχυση του κοινωνικού δικτύου των Δήμων αποτελεί προτεραιότητα για την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), όπως τονίστηκε στη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του ετήσιου συνεδρίου της Ένωσης, που διεξάγεται σε κεντρικό ξενοδοχείο στη Σιθωνία της Χαλκιδικής.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση κλήθηκε να σηκώσει το κύριο βάρος αντιμετώπισης των προβλημάτων των ευπαθών ομάδων, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, που η πατρίδα μας δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση», ανέφερε από το βήμα του συνεδρίου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.

«Για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα μεγάλα προβλήματα θα πρέπει η κεντρική εξουσία να μην κάνει άλλες δημοσιονομικές περικοπές, καθώς ο τελευταίος πυλώνας που υπάρχει στα κοινωνικά ζητήματα είναι οι δομές που έχουν δημιουργηθεί στους Δήμους», είπε ο κ. Πατούλης, προσθέτοντας πως στη χώρα λειτουργούν 4.500 δημοτικές – κοινωνικές δομές και προσφέρουν υπηρεσίες στους πολίτες.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ διατύπωσε τη βούληση να «διαχειριστούν οι Δήμοι το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φτώχειας που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ώστε τα χρήματα να αξιοποιηθούν άμεσα και αποτελεσματικά. Διότι δεν κρινόμαστε μόνο από το να πάει το τελευταίο ευρώ σε αυτόν που έχει ανάγκη, αλλά και ο χρόνος που θα φτάσει».

Επιπλέον, στάθηκε στο μεγάλο, όπως το χαρακτήρισε, “πρόβλημα που λέγεται ροή μεταναστών και προσφύγων”.

«Δεν μπορεί να πεταχτεί κι αυτό το ‘μπαλάκι’ στους Δήμους. Χρειάζονται χρήματα, διότι οι πόροι των Δήμων χρησιμοποιούνται για τη στήριξη των κοινωνικών τους δομών και δεν μπορούν να δοθούν για την αντιμετώπιση του συνόλου του μεταναστευτικού. Η κυβέρνηση να αναζητήσει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια» υπογράμμισε.