Αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων της Ισπανίας καθώς διεθνείς και εγχώριοι επενδυτές σπεύδουν να κλείσουν προσοδοφόρα ντιλ σε εμπορικά ακίνητα και κατοικίες. Στους πωλητές βρίσκονται αρκετές τράπεζες που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Οι επενδύσεις στην αγορά ακινήτων της Ισπανίας αυξήθηκαν στα 17,8 δισ. ευρώ πέρυσι από μόλις 4,9 δισ. ευρώ το 2013, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ακινήτων Irea. Το 2014 οι τιμές των κατοικιών στη χώρα κατέγραψαν την πρώτη άνοδο από το 2007 καθώς η αγορά αρχίζει να ανακάμπτει από τη χειρότερη ύφεση στην ιστορία της Ισπανίας.

Είναι ενδεικτικό ότι η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η Bankia SA, ετοιμάζεται τώρα να πουλήσει εμπορικά ακίνητα, κατοικίες και οικόπεδα με εκτιμώμενη αξία 4,8 δισ. ευρώ, καθώς αρχίζουν να επιστρέφουν οι ξένοι επενδυτές.

Η τράπεζα, που έχει έδρα τη Μαδρίτη, προσφέρει κατοικίες συνολικής αξίας 3,3 δισ. ευρώ, εμπορικά ακίνητα αξίας 1,1 δισ. ευρώ και γη αξίας 400 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με έγγραφο που έστειλε σε επενδυτές η Credit Suisse, η οποία έχει αναλάβει τον ρόλο συμβούλου της Bankia για το θέμα αυτό.

«Το εκτιμώμενο ρίσκο (για επενδύσεις) στη χώρα έχει μειωθεί τόσο πολύ και οι προσδοκίες για μεγαλύτερη ανάκαμψη του κλάδου των ακινήτων είναι τόσο μεγάλες, που αυτό το διάστημα πολλοί επενδυτές αναζητούν επικερδείς συμφωνίες στην αγορά ακινήτων» ανέφερε ο Πατρίτσιο Παλομάρ που είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας μεσιτών CBRE Group.

Η Bankia θα προτιμούσε να διαθέσει ολόκληρο το εν λόγω χαρτοφυλάκιο σε έναν αγοραστή, αν και δεν αποκλείεται να κλείσει χωριστές συμφωνίες με περισσότερους επενδυτές προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η πώληση, σύμφωνα με το έγγραφο της Credit Suisse.

Η οικονομία της Ισπανίας δέχτηκε καίριο πλήγμα από το σοκ που υπέστη η εγχώρια αγορά ακινήτων λόγω της κρίσης. Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκαν πολλές κατασκευαστικές εταιρείες που είχαν κάνει μεγάλα ανοίγματα, τράπεζες που είχαν δανείσει μεγάλα ποσά για αγορές ακινήτων, αλλά και οι ίδιοι οι καταναλωτές και δανειολήπτες που είδαν την αξία των κατοικιών τους να μειώνεται.

© Bloomberg News