Σε μια Βαλπούργια ποδοσφαιρική νύχτα ο Λιονέλ Μέσι απέδειξε πως αξίζει τον σεβασμό του καλλιτεχνικού κόσμου οδηγώντας την Μπαρτσελόνα σε θριαμβευτική νίκη 3-0 επί της Μπάγερν. Ο Αργεντινός δεν είναι ποδοσφαιριστής, είναι καλλιτέχνης. Ενας Ρέμπραντ που ζωγραφίζει με το πόδι.

Είναι ιεροσυλία να προσπαθήσουμε να περιγράψουμε το έργο τέχνης που παρουσίασε στο κοινό του. Θα έμοιαζε με προσπάθεια να περιγράψεις τα χρώματα στο «Μουσικό πάρτι» του μεγάλου ολλανδού ζωγράφου ή το χαμόγελο της «Μόνα Λίζα» του Ντα Βίντσι, το πορφυρό του ηλιοβασιλέματος στην Πορτάρα ή μια αυγουστιάτικη πανσέληνο που αναδύεται από τον ναό του Ποσειδώνος.

Για τον Μέσι δεν έχουν γραφτεί πολλά, έχουν γραφτεί τα πάντα. Το να τον χαρακτηρίζει ο Γκάρι Λίνεκερ «μεσσία» θεωρείται πλέον κοινότοπο.

Για τον αέρινο χορευτή του ποδοσφαίρου αρκούσε η δημοσίευση μόνο μίας φωτογραφίας τη στιγμή που νικά τη Νέμεσή του, τον Μάνουελ Νόιερ υπό τον τίτλο: «Εγώ είμαι το αφεντικό».

Θα ήταν η απάντηση στην πρόσφατη ατάκα του γερμανού πορτιέρο αλλά και στην περίφημη φωτογραφία που τον απεικονίζει περίλυπο να κοιτά το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά την ήττα του από τον Νόιερ στην παράταση, στο Ρίο Ντε Ζανέιρο.

ΕΡΙΞΕ ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ. Για 77 λεπτά ο Νόιερ έμοιαζε με το Τείχος του Βερολίνου. Σε πέντε περιπτώσεις νίκησε κατά κράτος τους Σουάρες, Μέσι, Ντάνι Αλβες και Νεϊμάρ σκορπώντας τον φόβο στο Καμπ Νου. Η ένταση στο πρόσωπο του Πεπ Γκουαρντιόλα έκρυβε τα συναισθήματά του αλλά και τον φόβο του για τον Μέσι, για τον οποίο δήλωνε την προηγουμένη ότι «κανένα σύστημα ή προπονητής δεν μπορεί να σταματήσει το μέγεθος του ταλέντου του Μέσι».

Η κατάθεση του αστείρευτου ταλέντου του έμοιαζε με έκρηξη ηφαιστείου. Πήρε την μπάλα από τη δεξιά πλευρά και με σουτ έξω από την περιοχή έβαλε την πρώτη πινελιά σε έναν πίνακα που θα ολοκλήρωνε σε 17 λεπτά.

Στο 80′ με κίνηση που το αποτύπωμά της θύμιζε κίνηση του Ζοάν Μιρό σε καμβά, έριξε στο έδαφος τον Μπόατενγκ και μάγεψε τον Νόιερ. Ακόμα και η άσχετη από ποδόσφαιρο σύντροφός του Αντονέλα Ροκούτσο δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της στις εξέδρες του Καμπ Νου.

Συνήθως οι αθλητές έχουν να θυμούνται τις καλές τους στιγμές. Υστερα από πολλά χρόνια ο Μπόατενγκ θα είναι περήφανος που έπεσε θύμα στην ντρίμπλα του καλύτερου ποδοσφαιριστή όλων των εποχών, του Λιονέλ Μέσι.

Το αριστούργημα του Αργεντινού που συμπλήρωσε 100 συμμετοχές στα ευρωπαϊκά κύπελλα φτάνοντας ταυτόχρονα τα 77 γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ (ρεκόρ) ολοκληρώθηκε στις καθυστερήσεις όταν με ασίστ από το κέντρο μετέτρεψε σε βέλος τον Νεϊμάρ που κάρφωσε στην πλάτη τον γερμανό γίγαντα της Μπάγερν.

«Ο Μέσι είναι παίκτης που είναι αδύνατον να τον περιγράψεις. Απλώς πρέπει να τον κοιτάς» σχολίασε ο Τσε της Μπάρτσα Χαβιέρ Μαστσεράνο.

«ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ». Παρά το βαρύ σκορ, ο Μανουέλ Νόιερ δεν είναι διατεθειμένος να πετάξει λευκή πετσέτα ενόψει του επαναληπτικού της Τρίτης: «Ποτέ δεν λες ποτέ. Πρέπει να προσπαθήσουμε να πιστέψουμε».

Ο αρχηγός της Μπάγερν Φίλιπ Λαμ θεωρεί πως το αποτέλεσμα δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα του αγώνα, ξεχνώντας πιθανόν ότι ο κορυφαίος παίκτης της ομάδας του ήταν ο Νόιερ.

Το δηλητήριοτου Πικέ

Ο Ζεράρ Πικέ, με το γνωστό ειρωνικό ύφος του, έσπευσε να πικάρει τον Γκουαρντιόλα λέγοντας ότι «είχε δίκιο τελικά όταν έλεγε πως κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τον Μέσι».

Θρίαμβος με μικρότερη κατοχή

Είναι από τις σπάνιες φορές που η Μπαρτσελόνα ηττήθηκε στην κατοχή της μπάλας (48%-52%) και στα ποσοστά ακρίβειας της πάσας (81%-85%).Ο Γκουαρντιόλα παρέμεινε πιστός στις αρχές του.