Συμφωνία εδώ και τώρα με τους δανειστές ζητεί ο επιχειρηματικός κόσμος, εκπέμποντας μήνυμα αγωνίας και απευθύνοντας έκκληση για ρεαλιστικό συμβιβασμό προκειμένου να βγει η οικονομία από το καταστροφικό σπιράλ της αβεβαιότητας.

«Πρέπει να γίνει συμφωνία με τους δανειστές πάση θυσία! Διαφορετικά η οικονομία θα συνεχίσει να παγώνει μέχρι να πάθει κρυοπαγήματα και τελικά να παγώσει εντελώς» ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου, στη διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης.

Δεν είναι ο μόνος που κρούει το καμπανάκι του κινδύνου. Επιχειρηματίες, βιομήχανοι, εκπρόσωποι του τουρισμού και των εξαγωγέων στέλνουν καθημερινά μηνύματα στην κυβέρνηση ότι οι εξαγωγές και ο τουρισμός απειλούνται, οι επενδύσεις έχουν παγώσει, η θηλιά της πιστωτικής ασφυξίας σφίγγει ολοένα και περισσότερο και οι αντοχές της πραγματικής οικονομίας στερεύουν.

ΑΡΓΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ. Απευχόμενος τον αργό θάνατο που απειλεί την αγορά, ο επιχειρηματικός κόσμος απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να λάβει άμεσα εκείνες τις αποφάσεις ώστε να απαλλαγούμε επιτέλους από το φάντασμα ενός νέου κύκλου ύφεσης, νέων λουκέτων και νέας αύξησης της ανεργίας. Διότι ακόμη και σήμερα να υπάρξει ένας ρεαλιστικός συμβιβασμός με τους εταίρους, «θα μας πάρει τουλάχιστον έναν χρόνο για να ισορροπήσει ξανά η αγορά και να επανέλθει εκεί που ήταν πριν από τις εκλογές» όπως χαρακτηριστικά έλεγε χθες επικεφαλής μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Μυτιληναίος απηύθυνε έκκληση αγωνίας για συμφωνία εδώ και τώρα με τους εταίρους, λέγοντας ότι αν δεν προκύψει λύση η κατάσταση θα είναι πλέον μη αναστρέψιμη.

«Την επομένη των εκλογών του Ιανουαρίου είχα δώσει μια συνέντευξη στο Bloomberg και ήμουν από τους πρώτους που έσπευσαν να πάρουν θέση λέγοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας πανικός με την αλλαγή της κυβέρνησης και κανένα greek drama. Κατηγορήθηκα από κάποιους γιατί πολύ γρήγορα τότε πήρα θέση υπέρ της κυβέρνησης. Τρεισήμισι μήνες μετά είμαι προβληματισμένος, δεν ξέρω τι είδους διαπραγμάτευση γίνεται, βλέπω τη ζημιά που γίνεται στην οικονομία, βλέπω να τρώει τις σάρκες της και την καθυστέρηση να μας γυρίζει πίσω» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος απαντώντας σε ερώτηση μετόχου.

Πάντως εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει μια συμφωνία, ότι θα είναι μια συμφωνία-πακέτο τον Ιούνιο, καθώς, όπως είπε, ούτε οι δανειστές θέλουν να μας στείλουν στα βράχια.

Σχολιάζοντας την εικόνα της πολύμηνης διαπραγμάτευσης ο κ. Μυτιληναίος εξέφρασε την έκπληξή του για την απουσία προετοιμασίας. «Οταν γίνεται μια συνάντηση στον επιχειρηματικό τομέα τα δύο μέρη είναι απόλυτα διαβασμένα και προετοιμασμένα διά παν ενδεχόμενο. Αυτό, ωστόσο, ήταν το στοιχείο που απουσιάζει εντυπωσιακά από τη μέχρι τώρα διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης, με συνέπεια να έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη των δανειστών προς τη χώρα. Δυστυχώς η κατάσταση σήμερα είναι πολύ πιο δυσμενής σε σχέση με πριν από έναν χρόνο. Δείτε τι γίνεται με την έκδοση εγγυητικών επιστολών» σχολίασε χαρακτηριστικά.

ΥΨΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ. Παρόμοιες αναφορές κάνουν όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες, αφού τα πιστωτικά όρια των επιχειρήσεων έχουν κλείσει και η ανανέωση εγγυητικών επιστολών θεωρείται από δύσκολη έως αδύνατη. «Σκεφθείτε μόνο ότι πέρυσι το συνολικό χρηματοοικονομικό κόστος του ομίλου ήταν 70 εκατ. ευρώ, ενώ αν ο όμιλος βρισκόταν στη Γερμανία θα ήταν μόλις 20 εκατ. ευρώ. Η διαφορά σχετίζεται με το country risk της χώρας» είπε.

Το ενεργειακό κόστος είναι ένα ακόμη βαρίδι σε περιβάλλον ύφεσης για τις επιχειρήσεις. Ερωτηθείς για το ενεργειακό κόστος και τη διένεξη που υπάρχει με τη ΔΕΗ σχετικά με την τιμή της κιλοβατώρας, ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι υπάρχει πληθώρα δικαστικών αποφάσεων που τελικά δικαίωσαν την Αλουμίνιο.

Πρόσθεσε ότι για να είναι ανταγωνιστική η ελληνική βαριά βιομηχανία και να περιορίσει τα πολλά άλλα ανταγωνιστικά μειονεκτήματα που υπάρχουν στη χώρα μας θα πρέπει να πλησιάσει το κόστος της ΕΕ. Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι θα αλλάξουν τα πράγματα, λέγοντας ότι διαπιστώνει ισχυρή βούληση από τη νέα κυβέρνηση για μείωση του ενεργειακού κόστους.