Δικογραφία τακτικής διαδικασίας για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα τυχερά παιχνίδια και τον παράνομο στοιχηματισμό σχηματίστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε βάρος τεσσάρων χρηστών ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης.

Πρόκειται για 19χρονο Ελληνα σε περιοχή της βόρειας Ελλάδας και τρία άτομα σε χώρες του εξωτερικού, που υπόσχονταν ψευδώς, έναντι χρηματικής αμοιβής, δήθεν προγνωστικά για παιχνίδια από το δελτίο στοιχημάτων του ΟΠΑΠ.

Ειδικότερα, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενήργησε ψηφιακή και διαδικτυακή έρευνα σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, όπου εντοπίστηκαν οι συγκεκριμένοι χρήστες.

Διαπιστώθηκε ότι οι εμπλεκόμενοι είχαν δημιουργήσει προφίλ στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, με ονόματα που παρέπεμπαν στο στοίχημα και τα προγνωστικά, καθώς και με ψευδή ή ανύπαρκτα στοιχεία. Στη συνέχεια, είτε διαφήμιζαν, είτε προσέγγιζαν άλλους χρήστες τής εν λόγω σελίδας, υποσχόμενοι ψευδώς ότι διαθέτουν και προσφέρουν έναντι χρηματικής αμοιβής προγνωστικά σχετικά με την έκβαση ατομικών ή ομαδικών παιχνιδιών, αλλά κυρίως για αγώνες ποδοσφαίρου που συμπεριλαμβάνονταν στο δελτίο στοιχημάτων του ΟΠΑΠ, είτε και εκτός κουπονιού.

Μάλιστα, ζητούσαν τη χρηματική αμοιβή κυρίως μέσω κωδικών προπληρωμένων καρτών, οι οποίες χρησιμοποιούνται για διαδικτυακές αγορές.

Για να είναι δε περισσότερο πειστικοί, ισχυρίζονταν ότι διαθέτουν έγκυρες πληροφορίες από μάνατζερ και λοιπά γραφεία στοιχηματισμού ανά την υφήλιο.

Για τη δράση τους αυτή ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και έρευνας.

Στο πλαίσιο αυτό, αναλύθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη και ψηφιακά δεδομένα της υπόθεσης και έγινε επικοινωνία της ΕΛ.ΑΣ. με την αρμόδια διαχειρίστρια εταιρεία του κοινωνικού δικτύου, καθώς και με τους αρμοδίους ελληνικούς παρόχους υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών και Διαδικτύου, με αποτέλεσμα να προκύψουν τα στοιχεία για τους διαχειριστές των προφίλ.

Στο σπίτι του 19χρονου διενεργήθηκε επιτόπια ψηφιακή έρευνα από αξιωματικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ψηφιακά μέσα του και ταυτοποιήθηκε η παράνομη δράση του. Βρέθηκε και κατασχέθηκε φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, που θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις.

Η δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Παράλληλα, από την Αστυνομία εξετάζεται η τυχόν εμπλοκή του 19χρονου και σε άλλες παρόμοιες πράξεις.