Απάντηση μέσω Facebook σε όσους επέκριναν τη δήλωσή του «Πολύ γρήγορα θα έχουμε τον θάνατο του δράστη», σχετικά με τον 27χρονο που τεμάχισε την τετράχρονη κόρη του, έδωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο Γιάννης Πανούσης συνέστησε «περισσότερη νηφαλιότητα», δηλώνοντας πως ο ίδιος παραμένει ψύχραιμος και νηφάλιος «όσο κι αν οι επιθέσεις των »γνήσιων» ξεπερνούν συνεχώς τα όρια του πολιτικού πολιτισμού».

Συγκεκριμένα, ο κ. Πανούσης στην ανάρτησή του γράφει:

«Νηφάλια

Δεν σκοπεύω να μπω σε αντιπαράθεση με τους διαφωνούντες, ούτε να προβώ σε χαρακτηρισμούς. Παραμένω ψύχραιμος και νηφάλιος όσο κι αν οι επιθέσεις των «γνήσιων» ξεπερνούν συνεχώς τα όρια του πολιτικού πολιτισμού.Εξηγούμαι:

1. Η δήλωσή μου δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μια επιστημονική, ερευνητική και εμπειρική διαπίστωση. Από πού προκύπτει πρόθεση για υποκίνηση ή προτροπή δολοφονίας; Οι δύο κρατούμενοι που σφάχτηκαν προχθές δεν ήταν μέσα στις προβλέψεις μου ως επιστήμονας; Μήπως και γι’ αυτό ευθύνομαι; Αν κάποιος επιστήμονας – πολιτικός δηλώσει ότι θα έχουμε αύξηση των αυτοκτονιών ή της πορνείας λόγω κρίσης τούτο σημαίνει ότι προτρέπει σε αυτοχειρίες ή εκπόρνευση; Αν κάποιος ισχυρισθεί ότι θα διευρυνθεί η κερδοσκοπία τούτο σημαίνει ότι ενθαρρύνει τους κερδοσκόπους;

2. Γιατί η δήλωσή μου δεν εκλαμβάνεται ως σήμα κινδύνου προς κάθε αρμόδιο για την προστασία του κρατούμενου επειδή πράγματι κινδυνεύει από τους συγκρατούμενούς του;

3. Αν έχω λάθος στη διαπίστωση που έχω κάνει πολλές φορές – και ιδίως στην υπόθεση Δουρή – τότε γιατί ο κατηγορούμενος εγκλείσθηκε για λόγους ασφάλειας στις φυλακές Κέρκυρας; Από μένα κινδύνευε; Προτείνω περισσότερο νηφαλιότητα σε τόσο λεπτά ζητήματα. Οι κραυγές ένθεν – κακείθεν ποτέ δεν βοήθησαν σε τίποτα.

Υ. Γ.1: Ο εγκληματολόγος είναι χρήσιμος όταν προβλέπει και προειδοποιεί κι όχι όταν τρέχει πίσω από τα γεγονότα;

Υ. Γ.2: Αυτοί που κάθε τρεις και λίγο ζητάνε την παραίτησή μου ή την αποπομπή μου δεν βαρέθηκαν; Μήπως είδαν ή διάβασαν τα ποσοστά της κοινής γνώμης για την επέμβαση στην κατειλημμένη από μη πανεπιστημιακούς Πρυτανεία; Δεν κατανοούν ότι βρίσκονται πολύ μακρυά από την κοινωνία και απλώς αυτο-αλληλο-βαυκαλίζονται ότι είναι κήνσορες των πάντων (πλην του εαυτού τους);

Υ. Γ.3: Μερικοί «δικαιωματίες» (sic) βρίζουν χυδαία και λιντσάρουν όποιον κάνει χρήση του δικαιώματος διαφωνίας. Έλεος».

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος είχε ζητήσει «να προσέχουμε την ουσία των πραγμάτων» και «να μείνουμε στις αρχές του κράτους δικαίου και να μην αφήνουμε το κοινό έρμαιο σε τέτοια ένστικτα».