Οι κάλπες στη Βρετανία θα ανοίξουν την Πέμπτη στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 10 το βράδυ. Τα τελευταία ενενήντα λεπτά, θα τρέξουν και οι τελευταίοι στα εκλογικά κέντρα, ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Αναπόφευκτα, θα συγκεντρωθούν διαφορετικές προσωπικότητες για λίγα λεπτά στον ίδιο χώρο. Θα βρεθεί ο ιδιότροπος δίπλα στον ξεκαρδιστικό τύπο και ο επιμελής δίπλα στον φανατικό –και όλοι, με την ψήφο τους, θα γράψουν ιστορία.

Μέσα από τα μάτια αυτών των ψηφοφόρων θα αφηγηθεί ο θεατρικός σκηνοθέτης Τζέιμς Γκράχαμ τα τελευταία ενενήντα λεπτά των κρίσιμων εκλογών της χώρας του σε μια θεατρική παράσταση που θα πραγματοποιηθεί και θα μεταδοθεί στην τηλεόραση τα ίδια αυτά λεπτά. Ενώνοντας, δηλαδή, για πρώτη φορά, τον χρόνο του σεναρίου με τον χρόνο της αναπαράστασης, ο σκηνοθέτης θα ανεβάσει, στο μη κερδοσκοπικό θέατρο Donbar Warehouse, την παράσταση «The vote», με σκοπό να δώσει την ευκαιρία στους πολίτες να παρακολουθήσουν τις τελευταίες εξελίξεις των εκλογών μέσα από μια ιστορία και όχι μέσα από τα exit polls. «Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί τα μεγάλα εθνικά γεγονότα πρέπει να καλύπτονται από δημοσιογράφους» εξηγεί ο ίδιος. «Για μένα, η αφήγηση είναι το καλύτερο μέσο για να καταλάβεις οτιδήποτε».

Οι πενήντα ηθοποιοί, ανάμεσα στους οποίους και η ντέιμ Τζούντι Nτεντς, θα έχουν από τέσσερα λεπτά στη διάθεσή τους για να παίξουν τον ρόλο τους και να αυτοσχεδιάσουν συμπληρωματικά στο σενάριο, ανάλογα με τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. Το εγχείρημα, εκτός από καινοτόμο, θα είναι και δύσκολο, καθώς κάθε λεπτό θα πρέπει να είναι συντονισμένο με την πραγματικότητα. Ευτυχώς, όμως, το υλικό που προσφέρουν οι πολιτικοί φτάνει και περισσεύει.