Λίφτινγκ στις ισχύουσες διατάξεις νόμου, έστω και στο παρά πέντε της έναρξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για τα ανείσπρακτα ενοίκια αλλά και τη φορολόγηση αμοιβών από μπλοκάκια ή αγροτικές επιδοτήσεις το περασμένο έτος.

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται ίσως και σήμερα να προωθήσει στη Βουλή τις σχετικές αλλαγές ώστε να μη βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων χιλιάδες φορολογούμενοι.

Για τα ανείσπρακτα ενοίκια, η υπουργός έχει δεσμευθεί ότι δεν θα επιβληθεί φόρος.

Οι ισχύουσες διατάξεις νόμου όμως δεν διαχωρίζουν τα ενοίκια που εισπράχθηκαν από τα ανείσπρακτα και ο φορολογικός πέλεκυς πέφτει βαρύς με συντελεστές 11% για εισόδημα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ και 33% για υψηλότερα ποσά.

ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ αυτή την αδικία, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσανατολίζεται να επαναφέρει τη δυνατότητα εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο μέσω των Εφοριών, όπως ίσχυε έως πέρυσι. Με τον τρόπο αυτό όσοι δεν έχουν εισπράξει χρωστούμενα ενοίκια θα μπορούν να γλιτώσουν τον φόρο.

Στο θέμα των αμοιβών από μπλοκάκι, τα πράγματα είναι μπερδεμένα και η τελική μορφή των διορθωτικών διατάξεων θα δείξει αν θα υπάρξουν πραγματικές ελαφρύνσεις και για ποιους.

Με βάση τον νόμο που ισχύει σήμερα, όσοι εισέπραξαν το 2014 αμοιβές από μπλοκάκι και παράλληλα είχαν και εισόδημα από μισθωτή εργασία, για το μπλοκάκι θα φορολογηθούν με 26% από το πρώτο ευρώ και για τον μισθό με συντελεστές 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ (32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ και 42% για το υπερβάλλον) και tax credit 2.100 ευρώ.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ προσανατολίζεται να δώσει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους με μπλοκάκι αυτής της κατηγορίας να φορολογηθούν για το σύνολο του εισοδήματός τους ως μισθωτοί. Το κλειδί για το αν θα προκύψουν επιβαρύνσεις ή ελαφρύνσεις από την αλλαγή κρύβεται στη δυνατότητα επιλογής της κλίμακας φορολόγησης.

Αν για παράδειγμα, υποχρεωτικά το σύνολο των εισοδημάτων φορολογηθεί με την κλίμακα των μισθωτών και το άθροισμα μισθού και αμοιβής από μπλοκάκι είναι πάνω από 25.000 ευρώ, τότε σε σχέση με τα ισχύοντα σήμερα θα προκύψουν επιβαρύνσεις καθώς ο συντελεστής της κλίμακας των μισθωτών αυξάνεται σε 32%.

Στο θέμα των αγροτικών επιδοτήσεων, η κυρία Βαλαβάνη προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ξεκαθαρίσει νομοθετικά ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιβάλλεται φόρος. Με τις ισχύουσες διατάξεις οι επιδοτήσεις μπορεί να θεωρηθούν αγροτικό εισόδημα και επομένως να φορολογηθούν με συντελεστή 13%.