Η τεμπούρα είναι μια γιαπωνέζικη τεχνική τηγανίσματος λαχανικών και θαλασσινών που όμως κατάγεται από την Πορτογαλία αφού λέγεται ότι στην Ιαπωνία την έφεραν Ιησουϊτες καλόγεροι τον 16ο αιώνα.

Υλικά

750 γρ μεγάλες γαρίδες καθαρισμένες

1 φλ τρίμμα φρυγανιάς ή πάνκο

1 κ.τ.σ ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό

¼ κ.τ.γλ αλάτι (ανθό)

¾ φλ ρυζάλευρο

½ φλ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ κ.τ.γλ μπέικινγκ πάουντερ

1 κρόκο αυγού

1 κουτάκι μπύρα pilsner (330 ml)

ηλιέλαιο για τηγάνισμα

Εκτέλεση

Μισή ώρα πριν από το μαγείρεμα βάζουμε τη μπύρα στην κατάψυξη για να κρυώσει πολύ καλά.

Ξεπλένουμε και ξεφλουδίζουμε τις γαρίδες, αφήνοντας τις ουρίτσες στη θέση τους. Τις χαράζουμε στην πλάτη και αφαιρούμε τη μαύρη φλέβα και κατόπιν τις χαράζουμε κατά μήκος της κοιλιάς, για να μην κουλουριαστούν στο τηγάνι.

Ανακατεύουμε το τρίμμα με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το αλάτι.

Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίζουμε μαζί το ρυζάλευρο, το αλεύρι και το μπέικινγκ πάουντερ και ανακατεύουμε καλά. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε τον κρόκο του αυγού και προσθέτουμε λίγη μπύρα. Ρίχνουμε το υγρό στο αλεύρι, και στη συνέχεια την υπόλοιπη μπύρα ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να γίνει ένα απαλό κουρκούτι. Αφήνουμε το κουρκούτι να σταθεί περίπου 10-30 λεπτά πριν το χρησιμοποιήσουμε.

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε 3 κ.τ.σ ηλιέλαιο και το βάζουμε να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Βουτάμε κάθε γαρίδα στο κουρκούτι, τινάζοντας ελαφρά να φύγει το περιττό. Τις βουτάμε κατόπιν στο μείγμα φρυγανιάς μαϊντανού και τις βάζουμε στο τηγάνι τη μία πλάι στην άλλη. Τηγανίζουμε για 2 ½ λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να γίνουν τραγανές και χρυσαφένιες. Τις βγάζουμε να στραγγίξουν σε μια πιατέλα σκεπασμένη με χαρτί κουζίνας. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν όλες οι γαρίδες, ζεσταίνοντας κάθε φορά άλλη μια ποσότητα ηλιέλαιο.

Σερβίρισμα

Σερβίρουμε με απλή σάλτσα μαγιονέζα ή με μια πικάντικη σάλτσα που φτιάχνουμε ανακατεύοντας 1 φλ μαγιονέζα με 2 κ.τ.σ κέτσαπ με τσίλι (ή απλό κέτσαπ και μερικές σταγόνες ταμπάσκο), 1 σφηνάκι χυμό λεμονιού ή κονιάκ ή ουίσκι και λίγο λιωμένο σκόρδο.

Τιπς

Το πάνκο είναι το διάσημο τρίμμα ψωμιού που χρησιμοποιούν οι Ιάπωνες για πανάρισμα. Υπάρχει στα καταστήματα με ασιατικά τρόφιμα

Αντί για μαϊντανό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλο αρωματικό βότανο ή απλά λίγο κόκκινο και μαύρο πιπέρι. Και αντί για ρυζάλευρο να βάλουμε κορν φλάουρ.