Η παγκόσμια οικονομία έχει επηρεαστεί από μια επικίνδυνη αυταπάτη. Εκείνοι που αποφασίζουν για τη χάραξη πολιτικής έχουν επικεντρωθεί στην υιοθέτηση μέτρων-τρικ χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η οικονομική κατάσταση.

Το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τη νομισματική πολιτική για να θεραπεύσει διαρθρωτικά προβλήματα. Μάλιστα πολλοί λένε πως ό,τι δεν μπόρεσαν να πετύχουν οι κεντρικές τράπεζες με συμβατικά μέτρα, θα το πετύχουν με μέτρα αντισυμβατικού χαρακτήρα. Εδώ αρχίζει η αυταπάτη. Ο πλούτος και οι μεταβολές της ισοτιμίας νομισμάτων όχι μόνο δεν έχουν οδηγήσει σε πραγματική ανάκαμψη, αλλά έχουν προκαλέσει αποσταθεροποιητικές ανισότητες που απειλούν την παγκόσμια οικονομία με συνεχείς κρίσεις.

Η χειρότερη από το αναμενόμενο επίδοση της αμερικανικής οικονομίας δεν απέτρεψε άλλους από το να εφαρμόσουν παρόμοιες πολιτικές. Πώς θα σπάσει λοιπόν αυτή η αλυσίδα; Οπως είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, η απάντηση βρίσκεται στη δέσμευση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Εκεί επικεντρώνεται η Κίνα, ανέφερε, κάτι που δεν κάνουν άλλες χώρες. Ισως οι ηγέτες της Κίνας να εκτιμούν πολύ πιο ρεαλιστικά τις προκλήσεις μακροοικονομικής πολιτικής που δημιουργούνται για τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες.

Οι συζητήσεις για θέματα χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες έχουν ενταθεί μετά το ξέσπασμα της κρίσης –με πιθανά καταστροφικά αποτελέσματα. Το να επικεντρώνονται οι περισσότεροι στην υιοθέτηση μέτρων χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα χωρίς να πραγματοποιούνται σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές δεν είναι συνταγή για υγιή ανάκαμψη. Αντίθετα, τέτοια μέτρα υπόσχονται περισσότερες φούσκες, χρηματοπιστωτικές κρίσεις και στασιμότητα ιαπωνικού χαρακτήρα.

Ο Στίβεν Ρόουτς είναι πρώην πρόεδρος της Morgan Stanley Asia και επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας, υφηγητής στο Jackson Institute of Global Affairs του Πανεπιστημίου Γέιλ και λέκτορας στη σχολή Μάνατζμεντ του Γέιλ. Εχει γράψει το βιβλίο «Unbalanced: The Codependancy of America and China».