«Βαρέθηκα τους ποιητές. Ωραία είναι να δείχνεις συγκινημένος, αλλά πρέπει να κάνουμε και κάτι πέρα από αυτό»: για μία φορά, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν μάσησε τα λόγια του. Απευθυνόμενος χθες στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και ενώ πολλά έδρανα είχαν γεμίσει με μικρά πανό που έγραφαν «Είμαι μετανάστης» και «Η βυθιζόμενη ντροπή της Ευρώπης», ο πρόεδρος της Κομισιόν στηλίτευσε ως «ανεπαρκή» και «κατώτερα των περιστάσεων» τα μέτρα που αποφάσισαν οι ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στον απόηχο της χειρότερης μεταναστευτικής τραγωδίας που έχει ζήσει ποτέ η Μεσόγειος, το ναυάγιο με τους τουλάχιστον 800 νεκρούς την προπερασμένη Κυριακή.

Πρώτος στη συζήτηση για το Μεταναστευτικό είχε πάρει τον λόγο ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπεραμυνόμενος των μέτρων που υιοθετήθηκαν κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Απριλίου. «»Θα τριπλασιάσουμε τα κεφάλαια και θα αυξήσουμε την επιχειρησιακή δυνατότητα της επιχείρησης Τρίτων» καυχήθηκε ο Τουσκ χωρίς να πείθει και πολύ» σημείωσε η «Monde». «Δεν έχουμε αυταπάτες, το καλοκαίρι θα είναι σίγουρα δύσκολο» ομολόγησε ο πολωνός πολιτικός, επισημαίνοντας το πρόβλημα της απουσίας σταθερής κυβέρνησης στη Λιβύη. «Ηταν σοβαρό λάθος ο τερματισμός της Mare Nostrum, κόστισε ανθρώπινες ζωές» του απάντησε ο Γιούνκερ, αναφερόμενος στην ιταλική επιχείρηση έρευνας και διάσωσης την οποία αντικατέστησε τον Νοέμβριο η ευρωπαϊκή επιχείρηση φύλαξης των συνόρων Τρίτων. Ο πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε την «εγκαθίδρυση συστήματος ποσοστώσεων» ώστε να γίνει κατανομή των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη, αλλά και να ανοίξει η συζήτηση της διευκόλυνσης της νόμιμης μετανάστευσης. «Πρέπει να ανοίξουμε τις πόρτες ώστε να αποφύγουμε να μπαίνουν άνθρωποι από τα παράθυρα» επισήμανε.

Η Κομισιόν πρόκειται να παρουσιάσει στις 13 Μαΐου το Ευρωπαϊκό Θεματολόγιο Μετανάστευσης. Εν αναμονή, το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε χθες με 449 – 130 ψήφους και 93 αποχές ψήφισμα με το οποίο ζητείται η εφαρμογή συστήματος ποσοστώσεων, ενώ καλούνται τα ευρωπαϊκά έθνη να προσφέρουν περισσότερες θέσεις για μετεγκατάσταση των προσφύγων και να χορηγούν περισσότερες ανθρωπιστικές βίζες σε αιτούντες άσυλο πριν από την αναχώρησή τους. Το ψήφισμα όμως δεν μιλά για αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ –όπως αξιώνουν επιτακτικά χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, όπως ζήτησε και χθες στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα. Και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το κόμμα στο οποίο ανήκει ο Γιούνκερ, φρόντισε να μπλοκάρει κάθε αναφορά στη νόμιμη μετανάστευση ενώ ο επικεφαλής του, Μανφρέντ Βεμπέρ, επισήμανε πως «οποιοσδήποτε διαβεβαιώνει ότι θα ανοίξουμε τις πόρτες της νόμιμης μετανάστευσης βαυκαλίζεται. Αν ανοίξουμε τις πόρτες, θα δημιουργήσουμε ρεύμα αέρα προς τα εδώ». «Χρειαζόμαστε τη μετανάστευση για την ευημερία μας» δήλωσε από την πλευρά της η Ολλανδή Σοφία ιντ Βελτ στο όνομα της (κεντρώας) Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη.

Οπως επισήμανε η «Monde», πίσω από την ομόφωνη καταδίκη της δειλής απάντησης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων υπάρχουν εντός του Ευρωκοινοβουλίου μεγάλες αποκλίσεις όσον αφορά τις λύσεις. Και οι αποκλίσεις αυτές δεν παρατηρούνται μόνο μεταξύ ευρωομάδων αλλά ακόμα και εντός της ίδιας ευρωομάδας, ανάλογα με την εθνικότητα. Στους κόλπους των Σοσιαλδημοκρατών, για παράδειγμα, κάποιοι εκτιμούν ότι οι ποσοστώσεις δεν σέβονται το δικαίωμα των μεταναστών να επιλέγουν τον τόπο εγκατάστασής τους. Οσο για τους εκπροσώπους των λαϊκιστικών κομμάτων, αυτοί δεν έπαψαν χθες να ζητούν να εμπνευστεί η Ευρώπη από τα μέτρα που εφαρμόζει η Αυστραλία ώστε να εμποδίζει τους επίδοξους μετανάστες να πατήσουν το πόδι τους στην επικράτειά της –μέτρα που έχουν καταγγελθεί από όλες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Τα κόμματα αυτά θα χαρούν το δίχως άλλο να μάθουν πως μία 12χρονη από την Γκάμπια, που επιβίωσε από ένα ναυάγιο στη Μεσόγειο στο οποίο χάθηκαν 400 άνθρωποι συμπεριλαμβανομένης της οικογένειάς της και βρίσκεται σήμερα στην Ιταλία, έγραψε μία επιστολή με την οποία λέει σε όσους συμπατριώτες της ονειρεύονται να ταξιδέψουν προς την Ευρώπη: «Μην έρχεστε, σας παρακαλώ, αδέλφια μου, γιατί είναι σκληρό να λες αντίο».

«Δεν θέλουμε μια Ευρώπη-φρούριο»

Δεν θέλουμε μια Ευρώπη-φρούριο, θέλουμε μια Ευρώπη που θα προστατεύει τα σύνορά της και ταυτόχρονα θα διευρύνει τις δυνατότητες έρευνας και διάσωσης των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο, δήλωσε χθες ο επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος, χαρακτηρίζοντας ιστορική τη συζήτηση που έγινε για το Μεταναστευτικό στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.