Με βάση ένα διαφορετικό αξιολογικό κριτήριο, οι πιο ενδιαφέρουσες ειδήσεις των τελευταίων ημερών έρχονται από τη Γαλλία. Η μία είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν ότι η γαλλική οικονομία πρέπει να ξαναβρεί το «βιομηχανικό της πνεύμα» για να γίνει και πάλι ισχυρή όπως ήταν κάποτε. Η άλλη είναι ένας έμμεσος διάλογος ανάμεσα στον ηγέτη της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν – Λικ Μελανσόν και τον δημοσιογράφο Ζαν Κατρμέρ. Η «Λιμπερασιόν», εφημερίδα στην οποία εργάζεται ο Κατρμέρ, αφιέρωσε το χθεσινό της πρωτοσέλιδο στις επιδόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ο τίτλος είναι εύγλωττος: «Οι εκατό ημέρες που δεν άλλαξαν την Ελλάδα». Ο Μελανσόν χαρακτήρισε την αριστερή εφημερίδα «αρπακτικό». Αλλά ο δημοσιογράφος δεν άφησε το σχόλιο αναπάντητο. «Οι καλές εποχές της «Πράβντα» έχουν περάσει Ζαν – Λικ» έγραψε στο twitter.

Κατά κάποιον τρόπο, η ουσία των δύο ειδήσεων, δηλαδή η αξία της βιομηχανικής παραγωγής και ένας κόσμος που δεν υπάρχει πια, μεταφέρθηκε από τη Γαλλία σε μια αίθουσα της ελληνικής Βουλής όπου η αρμόδια επιτροπή συζητούσε το θέμα της επιδότησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης με 30 εκατομμύρια ευρώ. Είναι ο οικονομικός κρατισμός ο ενδεδειγμένος τρόπος για να ξαναβρεί η ελληνική οικονομία το βιομηχανικό της πνεύμα –που θα ‘λεγε και ο Μακρόν; Μένει να φανεί. Αλλά θα μοιάζει με θαύμα. Κάποιος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει τη διατροφική της αυτοτέλεια –κάτι που τις τελευταίες δεκαετίες κάνει μόνο η Βόρεια Κορέα –και εγκάλεσε τους συναδέλφους του που τάσσονται κατά των κρατικών μονοπωλίων. Ενας άλλος κατηγόρησε έναν πρώην υπουργό ότι πολιτεύτηκε σαν μάνατζερ επειδή είχε προωθήσει την πώληση μιας υπερχρεωμένης κρατικής εταιρείας. Κι όλοι μαζί διακήρυξαν την αντίθεσή τους στο «ξεπούλημα».

Ποιο ξεπούλημα; Αν κρίνει κανείς και από τη διαφαινόμενη ματαίωση της πώλησης της ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους, η Ελλάδα είναι ένα φιλέτο που δεν θέλει να φάει κανείς. Και αν κρίνει από τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι κυβερνητικοί βουλευτές στα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης με αφορμή το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, οι καλές εποχές της «Πράβντα» μπορεί και να ξανάρθουν.