Αυξήθηκε για πρώτη φορά ύστερα από τρία χρόνια ο δανεισμός των τραπεζών της ευρωζώνης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις κι αυτό αποτελεί σημάδι ότι η ποσοτική χαλάρωση ρεκόρ στην οποία έχει προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρχίζει επιτέλους να φτάνει στην οικονομία.

Ο τραπεζικός δανεισμός αυξήθηκε 0,1% τον Μάρτιο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο, όπως ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ. Οι δανεισμός των τραπεζών της ευρωζώνης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις σημείωνε από τον Μάιο του 2012 συνεχή μείωση μήνα με τον μήνα. Τον Μάρτιο ο δανεισμός των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκε 0,2% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.

Η ΕΚΤ έχει χρησιμοποιήσει σειρά αντισυμβατικών εργαλείων στην προσπάθεια να αυξήσει τη ροή πιστώσεων με στόχο να τονωθεί η ανάπτυξη των χωρών που χρησιμοποιούν το ενιαίο νόμισμα.

Με την πιο επιθετική της στάση η ΕΚΤ αρχίζει να δημιουργεί επιτέλους συνθήκες για περισσότερη ανάπτυξη, επεσήμανε ο Χόλγκερ Σμίντινγκ που είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Berenger Bank. Μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών το ευρώ έφτασε τα 1,1003 δολάρια.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε αναφέρει μετά τη συνάντηση των μελών της Κεντρικής Τράπεζας στις 15 Απριλίου ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αρχίζουν πλέον να δανείζουν περισσότερο. Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ είχε αναφέρει προχθές ότι «δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε για την ανάκαμψη της ευρωζώνης το 2015 και το 2016».

Η Κεντρική Τράπεζα από τον Οκτώβριο προχωρά σε αγορές καλυμμένων ομολογιών και άλλων στοιχείων ενεργητικού. Τον Μάρτιο ξεκίνησε να αγοράζει και κρατικά ομόλογα χωρών της ευρωζώνης. Η ΕΚΤ έχει θέσει ως στόχο να πραγματοποιήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 ποσοτική χαλάρωση ύψους 1,1 τρισ. ευρώ. Επίσης η Τράπεζα έχει χορηγήσει σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χαμηλότοκα δάνεια μακροπρόθεσμης διάρκειας ύψους 97,8 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ εκτιμά ότι εάν εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η ανάπτυξη φέτος στην ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 1,5% και ότι το 2017 θα αυξηθεί στο 2,1%. Η ζώνη του ενιαίου νομίσματος δεν έχει δει τέτοιους ρυθμούς ανάπτυξης μετά το 2007. Ο Ντράγκι έχει προειδοποιήσει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που τους προσφέρει η ποσοτική χαλάρωση προκειμένου να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα εδραιώσουν την ανάπτυξη.

© Bloomberg News