Νέο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φτώχειας ξεκινά ο δήμος Αθηναίων. Σκοπός της κοινωνικής δομής, με την ονομασία «Νόστος», είναι η κάλυψη των βασικών αναγκών καθώς και η παροχή υπηρεσιών, σωματικής και ψυχικής υγιεινής.

Τα άτομα που ωφελούνται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι άστεγοι, σε κατάσταση φτώχειας ή που βρίσκονται κοντά στο όριο της φτώχειας. Τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψιν για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι αντικειμενικά, όπως η έλλειψη στέγης, το εισόδημα, η οικογενειακή κατάσταση καθώς και η κατάσταση της υγείας.

Παράλληλα, η κοινωνική δομή διαθέτει, Ανοικτό Κέντρο Ημερησίας Υποδοχής Αστέγων, Ξενώνα Προσωρινής Φιλοξενίας και Παροχή συσσιτίου.

Το ανοικτό κέντρο ημερήσιας υποδοχής αστέγων λειτουργεί επτά μέρες την εβδομάδα από τις 09:00 έως τις 21:00, θα εξυπηρετεί 50 άτομα ημερησίως, καλύπτοντας τις ανάγκες τους για σίτιση, ένδυση, προσωπική υγιεινή και φροντίδα, ενώ θα παρέχει επίσης παρέχει υπηρεσίες διάγνωσης αναγκών, πληροφόρησης και προσανατολισμού, ψυχο-κοινωνικής υποστήριξης, συμβουλευτικής και συμβουλευτικής για την απασχόληση εξατομικευμένα για κάθε φιλοξενούμενο.

Επτά μέρες την εβδομάδα, 24 ώρες τη μέρα θα λειτουργεί ο Ξενώνας προσωρινής φιλοξενίας και θα μπορεί να φιλοξενεί 25 άτομα ημερησίως για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των έξι μηνών. Θα καλύπτει τις βασικές ανάγκες των φιλοξενουμένων πέραν της στέγης – δηλαδή φαγητό, ένδυση, προσωπική υγιεινή και φροντίδα υγείας, ενώ κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας θα παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Η κοινωνική δομή θα λειτουργεί από τον δήμο Αθηναίων σε συνεργασία με την Ε.Κ.Πο.Σ.Π.Ο. ΝΟΣΤΟΣ, την ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ και τη ΧΕΝ Ελλάδος και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ εποπτεύεται από την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών, Αναπτυξιακή Α.Ε. ΟΤΑ του Δήμου Αθηναίων.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι: αίτηση, δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατήριο ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο, καθώς και έγγραφο που βεβαιώνει την τελευταία διεύθυνση, προσωρινή ή άλλης κατοικίας, όπως λογαριασμός ΔΕΗ ή ΟΤΕ.

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για τις αιτήσεις τους θα πρέπει να απευθυνθούν στο Γραφείο διαμεσολάβησης του προγράμματος, στην οδό Κουμουνδούρου 35, καθημερινά από τις 10:00 ως τις 15:00 και στα τηλέφωνα 210-8815310,