Συγχωροχάρτι σε ποινικό και φορολογικό επίπεδο ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση σε όσους έχουν κρυμμένα λεφτά στην Ελβετία ή σε άλλες τράπεζες του εξωτερικού, αν αποκαλύψουν τα μαύρα και πληρώσουν φόρο 15%-20%. Το ποσοστό του φόρου δεν έχει ακόμα κλειδώσει και δεν αποκλείεται να είναι τελικά χαμηλότερο, ώστε το κίνητρο να είναι δελεαστικό και η νέα προσπάθεια αποκάλυψης κρυφών εισοδημάτων σε τράπεζες του εξωτερικού να μην έχει το ίδιο αποτυχημένο αποτέλεσμα προηγούμενων ανάλογων κινήσεων. Η κυβέρνηση πάντως θεωρεί αυτό το μέτρο ως πρώτο βήμα για να εισπραχθούν άμεσα έξτρα φορολογικά έσοδα και το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο συζητήθηκε χθες στη συνάντηση των Γιάνη Βαρουφάκη και Παναγιώτη Νικολούδη με τον υφυπουργό Οικονομικών της Ελβετίας Ζακ ντε Βαντβίλ.

«Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει να νομοθετήσει για την εθελοντική αποκάλυψη καταθέσεων στο εξωτερικό» είπε ο υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνοντας πως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα υπογραφεί Πολιτική Διακήρυξη ανάμεσα στις δύο χώρες.

Οπως εξηγούσε στη συνέχεια κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, στη βάση της Διακήρυξης, η ελβετική κυβέρνηση θα καλέσει τις ελβετικές τράπεζες να καλέσουν με τη σειρά τους τούς πελάτες τους να αποκαλύψουν οικειοθελώς στις ελληνικές Αρχές τις καταθέσεις τους, πληρώνοντας τον φόρο. Αν δεν το κάνουν, σύμφωνα με την ίδια ελληνική πηγή, με επιστολή που θα τους έχει σταλεί θα απειλούνται με κλείσιμο των λογαριασμών από τις ελβετικές τράπεζες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Επικρατείας Π. Νικολούδης έστειλε ένα μήνυμα. Οσοι ξέρουν ότι χρωστούν χρήματα στο Δημόσιο, είτε στην Ελλάδα είτε στην Ελβετία, έχουν συμφέρον να προσαρμοστούν στο πρόγραμμα, είπε, «διότι στην αντίθετη περίπτωση δεν πρόκειται να αποφύγουν τη φορολόγηση».

Η ενεργοποίηση ενός τέτοιου νόμου πρακτικά ανοίγει τον δρόμο και σε κάθε φορολογούμενο, ο οποίος εμπλέκεται στη λίστα Λαγκάρντ ή άλλες λίστες εμβασμάτων, να αποκαλύψει τις κρυφές του καταθέσεις και να «καθαρίσει» πληρώνοντας έναν συγκριτικά μικρό φόρο.

Στις ελάχιστες περιπτώσεις όπου ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί για εμπλεκομένους στη λίστα Λαγκάρντ, φόροι και πρόστιμα φτάνουν έως και το 80% των κρυφών κεφαλαίων. Αν ο συντελεστής είναι τελικά 15%-20%, είναι απολύτως σαφές ότι το νομοσχέδιο συμφέρει.

Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι οι διατάξεις για την οικειοθελή αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων να ενεργοποιηθούν πριν από το καλοκαίρι.