Η βοήθεια αρχίζει να φθάνει στο κατεστραμμένο από τον φονικό σεισμό Νεπάλ, καθώς η διεθνής κοινότητα κινητοποιήθηκε γρήγορα, όμως παραμένουν οι δυσκολίες για την εκτίμηση των αναγκών και για την εξασφάλιση πρόσβασης στις πληγείσες περιοχές.

Αεροπλάνα που μεταφέρουν σωστικά συνεργεία μαζί με εκπαιδευμένα σκυλιά προσγειώνονται στο αεροδρόμιο του κατεστραμμένου Κατμαντού.

Γαλλικές κυβερνητικές οργανώσεις όπως οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, Γιατροί του Κόσμου, Handicap International και Action contre la Faim βρίσκονται επί ποδός.

Εκατοντάδες μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων από την Κίνα , την Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται ήδη στο Νεπάλ για να βοηθήσουν τους τοπικούς διασώστες.

Εβδομήντα αμερικανοί διασώστες κατευθύνονται προς το Νεπάλ, ενώ η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την αποδέσμευση ενός πρώτου πακέτου οικονομικής βοήθειας ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Το Λονδίνο ανακοίνωσε τη διάθεση 5 εκατομμυρίων λιρών, ο Καναδάς 5 εκατομμυρίων δολαρίων και η Ευρωπαϊκή Ενωση αποδέσμευσε 3 εκατομμύρια ευρώ.

Η οικονομική βοήθεια προορίζεται για την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης, πόσιμου νερού,φαρμακευτικού υλικού, σκηνών.

Η Ινδία έστειλε ήδη 13 στρατιωτικά αεροσκάφη που μεταφέρουν τρόφιμα και κουβέρτες.

Τα νοσοκομεία ξεχειλίζουν, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο για να περιθάλψει τους τραυματίες υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Οι γιατροί αναγκάζονται να χειρουργούν σε αυτοσχέδια νοσοκομεία που έχουν στηθεί σε πάρκινγκ. Τα νεκροτομεία είναι υπερπλήρη.

Ο τελευταίος, και προσωρινός, επίσημος απολογισμός που μετέδωσε το BBC κάνει λόγο για 3.617 νεκρούς, 6.515 τραυματίες.

Μηνύματα κατοίκων του Κατμαντού στο Twitter αναφέρουν ότι ελικόπτερα που πέταξαν επάνω από την σεισμόπληκτη περιοχή τις τελευταίες ώρες βρήκαν ολόκληρα χωριά ισοπεδωμένα.

Στο Κατμαντού επικρατεί σήμερα αλλόκοτη σιωπή, που διακόπτεται από τις καμπάνες που συνοδεύουν την καύση των νεκρών σε μεγάλες πυρές.