Νέος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκινά επειγόντως στο Brussels Group, με κεντρικό πρόσωπο τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργο Χουλιαράκη –που ανήκει στον στενό κύκλο των συνεργατών του Γιάννη Δραγασάκη –ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης «καλοδέχεται το μίσος» των ομολόγων του.

Γιάνης Βαρουφάκης, όπως Φραγκλίνος Ρούζβελτ. Η παραπομπή του χθες στο twitter στη διάσημη φράση του αμερικανού προέδρου προκάλεσε σκωπτικά σχόλια. «Είναι ομόθυμοι στο μίσος τους για μένα. Και εγώ καλοδέχομαι το μίσος τους» έγραψε.

Ωστόσο, είναι γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup της Ρίγας ήταν ομόθυμοι –αν όχι στο μίσος –τουλάχιστον στην ενόχλησή τους από τον έλληνα υπουργό. Η εικόνα που μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν άφηνε αμφιβολία ότι στο Συμβούλιό τους της περασμένης Παρασκευής τον απομόνωσαν και τον σφυροκόπησαν όπως δεν έχουν ξανακάνει με άλλον συνάδελφό τους στο παρελθόν.

Τόσο, που ο κ. Βαρουφάκης αισθάνθηκε ότι δεν είχε νόημα να πάρει μέρος στο δείπνο των υπουργών που είχε οργανωθεί από τη λετονική προεδρία την Παρασκευή το βράδυ. Μάλιστα, ήταν τόση η ενόχλησή του που δεν δίστασε να διακινήσει μέσω πηγών του περιβάλλοντός του ότι δεν πήγε επειδή «δεν μπορεί τα βαρετά δείπνα» και ότι «προτίμησε να δειπνήσει με φίλους και συνεργάτες και πέρασε και πολύ καλά».

Ο ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ. Ενώ όμως ο κ. Βαρουφάκης αντάλλασσε αιχμές με τους ομολόγους του, το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσιζε να αναλάβει πρωτοβουλίες για την απεμπλοκή από το αδιέξοδο, επιστρατεύοντας τον Γιώργο Χουλιαράκη, πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και εκ των συνεργατών του Γιάννη Δραγασάκη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο κ. Χουλιαράκης επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο και συμφώνησαν να υπάρξει τηλεδιάσκεψη του Brussels Group σήμερα και διά ζώσης συνεδρίαση την Τετάρτη, με στόχο την επιτάχυνση των αποτελεσμάτων.

Ο κ. Χουλιαράκης θεωρείται ότι έχει κατακτήσει ένα ικανοποιητικό επίπεδο επικοινωνίας με τους εκπροσώπους των δανειστών. Οικονομικοί παράγοντες εκτιμούσαν χθες ότι η πιθανότητα να βρεθεί συμφωνία έχει επανέλθει. Ωστόσο, αυτό προϋποθέτει ότι θα ληφθούν μέτρα.

Ηδη, υπάρχει επεξεργασία προτάσεων που περιλαμβάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, κούρεμα των υψηλών επικουρικών συντάξεων ως συμβιβαστική λύση σε σχέση με την επιβολή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα Ταμεία, η οποία προβλεπόταν στο Μνημόνιο.

ΜΟΝΟΣ ΚΙ ΕΡΗΜΟΣ. Στο υπουργείο Οικονομικών, από την άλλη πλευρά, πηγές εκτιμούσαν ότι το βαρύ και επιθετικό κλίμα της Ρίγας θα το ξαναζήσουμε όσο προχωρούν οι διαπραγματεύσεις. Αναμένεται νέος γύρος προσωπικών επιθέσεων στον κ. Βαρουφάκη, έλεγαν οι πηγές, με στόχο την αποδόμηση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Για τον υπουργό Οικονομικών, το ποτήρι ξεχείλισε με το τηλεγράφημα του πρακτορείου Ρόιτερ το Σάββατο, το οποίο μιλούσε για απομόνωσή του και σημείωνε χαρακτηριστικά: Οταν οι άλλοι υπουργοί έμπαιναν στα λεωφορεία για να πάνε στο δείπνο τους, ο κ. Βαρουφάκης έμεινε πίσω στο ξενοδοχείο και μετά τριγυρνούσε μόνος του μέσα στο σούρουπο.

Οταν συναντήθηκε στο εστιατόριο του ξενοδοχείου για πρωινό με τον Μάριο Ντράγκι, συνέχιζε το πρακτορείο, απέφυγαν ακόμη και να διασταυρώσουν τα βλέμματά τους. Επίσης σημείωνε ότι κάποιοι υπουργοί έκλειναν τα μάτια τους και τα αφτιά τους κατά την ομιλία του την Παρασκευή στο Συμβούλιο, ενώ ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ τού είπε: «Γιάνη, δεν μας λες αυτά που θέλουμε να ακούσουμε».

ΥΦΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗ. Σε ανάλογο ύφος τηλεγράφημα του πρακτορείου Bloomberg χθες ανέφερε ότι οι υπουργοί έχουν χάσει την υπομονή τους με το ύφος του καθηγητή που δίνει διάλεξη και την αποτυχία του να τηρήσει τις δεσμεύσεις του. Ειδικώς ο σλοβάκος υπουργός Πέτερ Καζιμίρ ξέσπασε, καθώς η χώρα του έχει εφαρμόσει πρόγραμμα σκληρής λιτότητας και τώρα καλείται να πληρώσει για την Ελλάδα που αρνείται να εφαρμόσει αυτό που της ζητούν οι δανειστές της.