Στην υποβάθμιση της οικονομίας της Ιαπωνίας προχώρησε ο Fitch. Ο οίκος αξιολόγησης επικαλέστηκε για την απόφασή του αυτή την έλλειψη υιοθέτησης μέτρων από το Τόκιο για την περαιτέρω τόνωση της οικονομίας.

Ο Fitch μείωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Ιαπωνίας κατά μία βαθμίδα, στο Α, σύμφωνα με χθεσινή του ανακοίνωση. Ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί ότι οι προοπτικές της οικονομίας της Ιαπωνίας είναι «σταθερές». Αυτό σημαίνει ότι δεν επίκειται άλλη υποβάθμιση το επόμενο διάστημα.

«Η ιαπωνική κυβέρνηση δεν περιέλαβε στον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους επαρκή διαρθρωτικά δημοσιονομικά μέτρα» για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την καθυστέρηση στην αύξηση του ΦΠΑ, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Fitch.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Σίνζο Αμπε (φωτογραφία επάνω) αποφάσισε τον Νοέμβριο να καθυστερήσει στην αύξηση του φόρου κατανάλωσης από το 8% στο 10% μέχρι τον Απρίλιο του 2017. Η απόφαση αυτή ελήφθη επειδή τον περυσινό Απρίλιο η Ιαπωνία είχε αυξήσει 3% τον φόρο, οδηγώντας την οικονομία της χώρας σε ύφεση.

© Bloomberg News