Με ουρές στις εφορίες και συνωστισμό στο Διαδίκτυο κλείνει σήμερα το παράθυρο ευκαιρίας για διαγραφή προσαυξήσεων ισόποση με την προκαταβολή που καταβάλλεται για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αναμένεται να κλείσει προς το παρόν χωρίς παράταση, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ανοίξει εκ νέου εντός του Μαΐου.
Παρ' ότι το οικονομικό επιτελείο θέλει να δώσει παράταση, προς το παρόν δεν είναι τεχνικά εφικτό. Και αυτό γιατί η τροπολογία με την οποία ανοίγει ο δρόμος για παράταση δεν έχει ακόμα ψηφιστεί στη Βουλή.
Στις 14 Απριλίου, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία σύμφωνα με την οποία «με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, που εκδίδεται εντός μηνός από τη λήξη της προθεσμίας της 27ης Απριλίου, δύναται να παρατείνεται για χρονικό διάστημα μέχρι ένα μήνα η καταληκτική ημερομηνία εφάπαξ εξόφλησης μέρους της βασικής οφειλής, με τους όρους και προϋποθέσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του Ν. 4321/2015». Η παρ. 1 του άρθρου 15 αφορά ακριβώς το σκέλος της ρύθμισης «όσα δίνεις σε προκαταβολή άλλα τόσα σβήνονται από προσαυξήσεις».
Η συγκεκριμένη τροπολογία όμως έχει κατατεθεί προσθήκη στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ που βρίσκεται σε φάση εισαγωγής στην Ολομέλεια της Βουλής. Πηγές με γνώση των διαδικασιών εκτιμούν ότι με αυτά τα δεδομένα η προθεσμία θα λήξει σήμερα και κάποια χρονική στιγμή μέσα στον Μάιο θα ξαναδοθεί η ευκαιρία για διάστημα ενός μηνός.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΜΕΡΑ. Την ίδια ώρα πηγές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων υπενθυμίζουν στους φορολογούμενους πως η σημερινή ημέρα είναι η τελευταία για την καταβολή της προκαταβολής ακόμα και αν η ρύθμιση γίνει στη διάρκεια της ημέρας. Ο νόμος ορίζει ότι η προκαταβολή καταβάλλεται εντός τριών ημερών από την υποβολή της αίτησης προκειμένου να διαγραφεί στον φορολογούμενο το ισόποσο των προσαυξήσεων. Ορίζει όμως ως καταληκτική ημερομηνία καταβολής της δόσης την 27η Απριλίου.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι έκαναν νωρίτερα ή θα κάνουν σήμερα χρήση της ευνοϊκής αυτής διάταξης θα πρέπει να πληρώσουν το αργότερο σήμερα την προκαταβολή. Στις εφορίες άλλωστε θα πρέπει να σπεύσουν όσοι φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στα οποία ο πρόσθετος φόρος δεν είναι διακριτός στην ηλεκτρονική εφαρμογή.
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ. Στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν ικανοποιημένοι από την μέχρι σήμερα αποδοχή της νέας ρύθμισης από τους φορολογούμενους. Πηγές της ΓΓΔΕ αναφέρουν ενδεικτικά ότι «μέσα σε δύο εβδομάδες η νέα ρύθμιση προσέλκυσε 165.000 φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 1 δισ. ευρώ, όταν η προηγούμενη ρύθμιση από τα τέλη του περασμένου έτους έκλεισε με 222.000 φορολογούμενους να εκδηλώνουν ενδιαφέρον».
Στο ταμείο, οι εισπράξεις μέχρι σήμερα πάντως δεν ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ, αν και η σημερινή ημέρα αναμένεται να αυξήσει κατακόρυφα τις εισπράξεις.
Η αλήθεια είναι ότι η νέα ρύθμιση είναι πολλαπλώς ελκυστική σε σχέση με την προηγούμενη. Η ελάχιστη μηνιαία δόση είναι μόλις 20 ευρώ (από 50), τα πρώτα 5.000 ευρώ οφειλής απαλλάσσονται από προσαυξήσεις εντός ρύθμισης και για υψηλότερα ποσά τρέχει ετήσιος τόκος 3% (από 8,76%), δεν υπάρχουν προϋποθέσεις και περιορισμοί (καταργήθηκε το πλαφόν οφειλής του ενός εκατομμυρίου ευρώ) ενώ η ρύθμιση άνοιξε σε οφειλές σχεδόν πάσης φύσεως οι οποίες ήταν ληξιπρόθεσμες έως την 1η Μαρτίου 2015.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από