Την άποψη ότι η αποχώρηση μιας χώρας από την «αμετάκλητη» ευρωζώνη θα οδηγούσε σε αχαρτογράφητα νερά εκφράζουν οι αναλυτές της Goldman Sachs σε ανάλυσή τους με τίτλο «Πλοήγηση μέσα στην ελληνική κρίση». Αν και οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους πως είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσο αρνητική θα μπορούσε να είναι η αντίδραση της αγοράς σε ενδεχόμενο Grexit, ωστόσο υποστηρίζουν πως άμεσα μια τέτοια συστημική κρίση θα διεύρυνε τις αποδόσεις των ομολόγων Ιταλίας και Ισπανίας κατά περίπου 350-400 μονάδες βάσης.

Η Goldman Sachs εκτιμά πως οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της θα μπορούσαν να τραβήξουν πιθανόν μέχρι το Μάιο και ενδεχομένως, τον Ιούνιο, διάστημα κατά το οποίο τα spreads της περιφέρειας θα παραμείνουν ευμετάβλητα -τουλάχιστον μέχρι να επιτευχθεί μια συμφωνία-.

Όπως τονίζεται στην ανάλυση, η κύρια πηγή κινδύνου μετάδοσης της κρίσης σε άλλες περιφερειακές οικονομίες και στα ομόλογα τους σχετίζεται με ενδεχόμενη αθέτηση των πληρωμών του επίσημου τομέα εκ μέρους της Ελλάδας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια δυνητική έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.

«Μια «σκληρή» προθεσμία θα μπορούσε να είναι η 20η Ιουλίου, όταν η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πληρωμή 3,6 δισ προς την ΕΚΤ, για την οποία, πιστεύουμε, η χώρα δεν θα έχει επαρκή μετρητά», αναφέρει η ανάλυση της GS. Όπως υποστηρίζεται, εάν ο διάλογος Ελλάδας – πιστωτών είναι ακόμη σε εξέλιξη ως τις 20 Ιουλίου τότε θα πρέπει να αναμένονται πιέσεις στα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας και διεύρυνση των spreads Ιταλίας και Ισπανίας περισσότερο από τις 200-250 μονάδες βάσης.

Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει μη πληρώνοντας τον επίσημο τομέα και οι διαπραγματεύσεις καταρρεύσουν οδηγώντας σε Grexit, οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας σε σχέση με τα ομόλογα του «πυρήνα» θα διευρυνθούν σημαντικά. Οι δε καμπύλες απόδοσης θα πάρουν απότομη κλίση λόγω της πιθανότητας ενεργοποίησης του OMT της ΕΚΤ, κάτι που ευνοούσε τις βραχυπρόθεσμους διάρκειες. «Το μήκος και το μέγεθος του ξεπουλήματος (sell-off) θα εξαρτηθεί από το πόσο καιρό θα πάρει στους χαράσσοντες την πολιτική να αντιμετωπίσουν το σοκ», σημειώνεται στην έκθεση.

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από