Οι διαπραγματεύσεις δεν εξελίσσονται μόνο στις δημοσίως γνωστές συναντήσεις των στελεχών των δύο πλευρών αλλά και στο παρασκήνιο.

Ενδεικτικά, μια κόκκινη γραμμή έχει τεθεί σε λειτουργία από τις 26 Μαρτίου και φέρνει σε επαφή το γραφείο του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με αυτά των δανειστών, ανέφερε χθες το πρακτορείο Bloomberg.

Στη γραμμή συμμετέχουν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς εκπροσωπώντας τον κ. Τσίπρα, ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου της Κομισιόν Λικ Τολονιάτ, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ και εκ μέρους του ΔΝΤ ο διευθυντής Ευρώπης Πολ Τόμσεν. Κατά το Bloomberg, η ομάδα –έχει ονομαστεί και Frankfurt Dinner Club σε πρόσφατο δημοσίευμα της «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» –έχει τακτικές επαφές με στόχο να αποτρέπονται κρίσεις και να επιλύονται διαφωνίες.

Με θέμα την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε συνάντηση και στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, χωρίς την παρουσία του υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη παρότι βρισκόταν στην αμερικανική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με το Euro2day, στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν, της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος και οι αντιπρόεδροι της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί και Βάλντις Ντομπρόβσκις.

ΚΟΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών σχολιάζοντας τις συναντήσεις αυτές υποστήριξε ότι «καλό είναι να γίνονται, μήπως και βρεθεί κοινή γραμμή μεταξύ των δανειστών». Οπως είπε, ο λόγος για τον οποίο καθυστερούν οι διαπραγματεύσεις είναι γιατί δεν υπάρχει κοινή γραμμή μεταξύ των δανειστών.