Ένα νεογέννητο που έπασχε από μη ιάσιμη ασθένεια έγινε «ο νεώτερος δωρητής οργάνων στο Ηνωμένο Βασίλειο» καθώς οι γονείς του αποφάσισαν να δωρίσουν τα νεφρά του σε έναν ενήλικα νεφροπαθή, λίγες μολις ώρες μετά τη γέννηση του γιου τους, όπως ανακοίνωσε o NHS, το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας.

Η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε πριν από έναν χρόνο, όμως έγινε γνωστή μόλις σήμερα. Ο νεογέννητος Τέντι, που είχε και ένα δίδυμο αδελφάκι το οποίο είναι καλά στην υγεία του, έπασχε από ανεγκεφαλία. Ο εγκέφαλός του δηλαδή δεν είχε αναπτυχθεί και ήταν βέβαιο ότι θα πέθαινε λίγες ώρες μετά τη γέννησή του, σύμφωνα με την υπηρεσία δωρεάς οργάνων του NHS.

Οι γονείς γνώριζαν από τη 12η εβδομάδα της κύησης ότι δεν υπήρχε καμία ελπίδα για το ένα από τα δίδυμα αγοράκια τους και μάλιστα οι γιατροί είχαν προτείνει στη μητέρα να προχωρήσει στη διακοπή της κύησης του μη βιώσιμου εμβρύου.

Όμως οι γονείς, η Τζες Έβανς και ο Μάικ Χούλστον από το Κάρντιφ, «ήθελαν να δουν αν υπήρχε κάποια ελπίδα να γίνει ο Τέντι δωρητής οργάνων», γράφει η ταμπλόιντ εφημερίδα Daily Mirror στο εκτενές ρεπορτάζ της για το θέμα αυτό.

Ο Τένι γεννήθηκε στις 22 Απριλίου 2014 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ουαλίας. Έζησε μόνο 100 λεπτά και αμέσως μετά τον θάνατό του τα νεφρά του μεταμοσχεύθηκαν σε έναν ενήλικα ασθενή.

«Μέχρι σχετικά πρόσφατα δεν γίνονταν δωρεές οργάνων από μωρά μικρότερα των δύο μηνών. Όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι πολλά όργανα μωρών μπορούν να μεταμοσχευθούν επιτυχώς σε παιδιά και ενηλίκους», εξήγησε στην εφημερίδα ο χειρουργός που πραγματοποίησε τη μεταμόσχευση, ο Νίαζ Άχμαντ.

Σύμφωνα με τον Δρ. Πολ Μέρφι, έναν ειδικό στις μεταμοσχεύσεις, ο Τέντι «ήταν ο νεώτερος δωρητής οργάνων στη Βρετανία» και η δωρεά αυτή «θα αποτελέσει ορόσημο» στην ιστορία των μεταμοσχεύσεων.

«Πέθανε και έζησε σαν ήρωας. Δεν φαντάζεστε πόσο υπερήφανοι είμαστε», είπε ο 30χρονος πατέρας. «Ελπίζουμε ότι η ιστορία του Τέντι θα αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες οικογένειες», πρόσθεσε από την πλευρά της η 28χρονη Τζες.