Η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στη Γαλλία σχεδόν μηδενίστηκε τον Απρίλιο, πλήττοντας και τη συνολική ανάκαμψη στην ευρωζώνη.

Ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες και τη βιομηχανία υποχώρησε στις 50,1 μονάδες από 51,5 μονάδες το Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε η Markit Economics. Ο δείκτης δείχνει ανάπτυξη όταν διαμορφώνεται πάνω από το 50 και η Γαλλία, όπως φαίνεται από τα νέα στοιχεία της Markit που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, βρίσκεται οριακά πάνω από το σημείο αυτό. Οικονομολόγοι που είχαν συμμετάσχει σε έρευνα του Bloomberg προέβλεπαν αύξηση του δείκτη στο 51,8.

Συνολικά ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής στη βιομηχανία και στις υπηρεσίες της ευρωζώνης ακολούθησε καθοδική πορεία τον Απρίλιο, καθώς ο δείκτης της Markit υποχώρησε στο 53,5 από 54 που ήταν τον Μάρτιο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ φαίνεται ότι αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του και να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης. Επίσης δεν έχει καταφέρει ακόμη να περάσει τις απαραίτητες εκείνες μεταρρυθμίσεις ώστε να γίνει η οικονομία πιο ανταγωνιστική. Μπορεί το φθηνό πετρέλαιο και η ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να στηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη, αλλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία αποτελούν υπενθύμιση ότι η ανάκαμψη αυτή στη ζώνη του ευρώ παραμένει εύθραυστη.

«Η αύξηση της παραγωγής σχεδόν μηδενίστηκε τον Απρίλιο, και αυτό αποτελεί σημάδι ότι το οικονομικό περιβάλλον στη Γαλλία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα» δήλωσε ο Τζακ Κένεντι, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit στο Λονδίνο. Ο Κένεντι έκανε επίσης λόγο για προβλήματα ανταγωνισμού που αντιμετωπίζουν γαλλικές εταιρείες.

Τα στοιχεία αυτά δημιουργούν φόβους ότι η οικονομία της χώρας δεν θα ανακάμψει σημαντικά μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες. Οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η ανάπτυξη στη Γαλλία θα ανέλθει σε 0,4% το τρίτο τρίμηνο, έπειτα από ανάπτυξη 0,3% το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο. Στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς η ανάπτυξη στη Γαλλία διαμορφωνόταν σε μόλις 0,1%.

Επιβράδυνση σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή και στη Γερμανία. Ο δείκτης PMI υποχώρησε τον Απρίλιο στις 54,2 μονάδες από 55,4 μονάδες τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit. Οικονομολόγοι είχαν δηλώσει στο Bloomberg ότι περίμεναν αύξηση του δείκτη στις 55,6 μονάδες.

© Bloomberg News