Η επιδημία του Εμπολα στη Δυτική Αφρική κυριάρχησε πέρυσι στα πρωτοσέλιδα. Οσο καταστροφική και αν ήταν η επιδημία, με 20.000 νεκρούς, ο αριθμός των θυμάτων ήταν μικρός σε σύγκριση με όσους χάνουν τη ζωή τους από ασθένειες που μπορεί να αποφευχθούν όπως το AIDS, η φυματίωση και η ελονοσία. Οι ασθένειες αυτές το 2013 προκάλεσαν συνολικά περισσότερους από 3 εκατ. θανάτους. Αυτό δεν χρειάζεται να συμβαίνει. Η αντιμετώπιση των ασθενειών αυτών θα μπορούσε να είναι, μεταξύ των άλλων, και μια πολύ καλή επένδυση.

Η φυματίωση εξακολουθεί να πλήττει τους φτωχούς. Με ετήσιες δαπάνες 8 δισ. δολάρια μπορεί να παρασχεθεί περίθαλψη σχεδόν σε όσους πάσχουν από την ασθένεια –μια προσπάθεια που θα δημιουργήσει οφέλη 350 δισ. δολαρίων. Μια επένδυση μισού δισ. δολαρίων για την καταπολέμηση της ελονοσίας θα αποφέρει οφέλη σχεδόν 20 δισ. δολαρίων. Επενδύσεις σε μορφές καταπολέμησης του AIDS μπορεί να έχουν επίσης πολλαπλάσια οφέλη. Η αντιμετώπιση της ασθένειας αυτής δεν είναι καθόλου φθηνή καθώς για να σωθούν 200.000 ζωές στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο θα χρειαστούν σε ετήσια βάση ένα δισ. δολάρια. Κάθε δολάριο που θα δαπανηθεί θα αποφέρει όφελος 10 δολαρίων.

Η ανάληψη πρωτοβουλιών για καλύτερη υγεία δεν θα σώσει μόνο τις ζωές των ανθρώπων. Θα τις μεταμορφώσει επιτρέποντας τη δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας αναπτυξιακής ατζέντας. Η μεγάλη πρόκληση είναι να προσδιοριστούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες οι οποίες θα εκμεταλλευτούν στο έπακρο τους περιορισμένους πόρους που υπάρχουν. Εναπόκειται στους ηγέτες του πλανήτη να εξετάσουν τα στοιχεία και να κάνουν τις σωστές και έξυπνες επιλογές. Από αυτό εξαρτώνται εκατομμύρια ζωές.

Ο Μπιορν Λόμποργκ είναι καθηγητής στη Business School της Κοπεγχάγης. Είναι ιδρυτής και διευθυντής του Copenhagen Consensus Center, που μελετά περιβαλλοντικά προβλήματα