Προβληματισμός επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στους έλληνες ξενοδόχους για τις κρατήσεις του καλοκαιριού από τις δύο μεγάλες παραδοσιακές αγορές, της Γερμανίας και της Βρετανίας.
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), εκπρόσωποί του κάνουν λόγο για «ανησυχητική αλλαγή συμπεριφοράς όσον αφορά τις κρατήσεις από τη Γερμανία και την Αγγλία για το 2015».
Ειδικότερα, σημειώνουν ότι από τη γερμανική αγορά, η οποία ξεκίνησε πολύ δυναμικά, κερδίζοντας σημαντικό μερίδιο έως και τον Δεκέμβριο του 2014, καταγράφεται μείωση στις κρατήσεις του Μαρτίου κατά 26% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Την ίδια στιγμή η συγκεκριμένη αγορά παρουσιάζει αύξηση στις κρατήσεις κατά 2% στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Οσον αφορά τη βρετανική αγορά, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, αν και δεν έχει καταγραφεί ακόμα αρνητικό πρόσημο, παρατηρείται σημαντική απώλεια μεριδίου αγοράς έναντι του ανταγωνισμού.
«Οσο δεν κλείνει η συμφωνία με τους εταίρους μας και παρατείνεται η οικονομική αστάθεια της χώρας μας είναι βέβαιο ότι θα επηρεαστεί περαιτέρω ο ρυθμός ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού» σημειώνει ο ΣΕΤΕ και προσθέτει: «Στη γενικευμένη αστάθεια έρχεται τις τελευταίες ημέρες να προστεθεί και το μείζον ζήτημα των μεταναστών, που δυστυχώς μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει στην εικόνα της χώρας μας όσο αυτό δεν επιλύεται οριστικά».
Με βάση αυτά τα δεδομένα, επισημαίνει ο ΣΕΤΕ, «ο στόχος των 25 εκατ. αφίξεων και των 14 δισ. ευρώ εσόδων, όπως και ο στόχος αύξησης του εσωτερικού τουρισμού, θα επανεκτιμηθούν τον επόμενο μήνα».
Ο Σύνδεσμος, αφού ζητεί από όλους «να αναλογιστούν την κρισιμότητα των περιστάσεων», τονίζει: «Εάν η κατάσταση αυτή δεν αναταχθεί, αλλά συνεχισθεί και επιδεινωθεί, οι στόχοι που έχουμε θέσει για το 2015 δεν θα είναι πλέον εφικτοί, με σημαντικές συνέπειες για τη χώρα, τον τουρισμό, αλλά πρωτίστως για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε κάθε άκρη της πατρίδας μας που εργάζονται, προσπαθούν και τελικά ζουν και εξαρτώνται από αυτόν».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από