«Στοχευμένες επιχειρήσεις κατά των δουλεμπόρων», ζήτησε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη τη Δευτέρα.

«Κατά των δουλεμπόρων είναι εφικτή μια ευρωπαϊκή, στοχευμένη παρέμβαση, υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις», τόνισε ο Ρέντσι, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα «να διαμορφωθεί μια κοινή θέση, στην επόμενη σύνοδο κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι συζήτησε τηλεφωνικά το όλο θέμα με την Γερμανίδα Καγκελάριο ‘Αγκελα Μέρκελ και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, επιμένοντας ότι «οι δουλέμποροι πρέπει να κριθούν από την δικαιοσύνη, και γι΄αυτό, η Ιταλία έχει καταφέρει να συλλάβει, έως τώρα, 976 υπεύθυνους του σύγχρονου αυτού δουλεμπορίου».

Σε ό,τι αφορά τον απολογισμό της τελευταίας αυτής τραγωδίας της μετανάστευσης, ο πρώτος διασωθείς που μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Κατάνης, δήλωσε ότι οι επιβαίνοντες στο αλιευτικό που βυθίστηκε βόρεια της Λιβύης, κατά την εκτίμησή του ανέρχονταν σε 950. Οι αρχικές εκτιμήσεις και μαρτυρίες αναφέρονταν σε 750 επιβαίνοντες.

Το πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής Gregoretti, τέλος, μετέφερε στην Μάλτα τις σορούς 24 θυμάτων του ναυαγίου. Πριν από λίγο σάλπαρε με προορισμό την Κατάνη της Σικελίας, όπου πρόκειται να αποβιβασθούν, σε λίγες ώρες, οι 27 από τους 28 διασωθέντες .