Νέος συναγερμός σήμανε στη Μεσόγειο, τη στιγμή που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη οι έρευνες μετά την ανείπωτη τραγωδία της Κυριακής στο Κανάλι της Σικελίας.

Οι Αρχές της Ιταλίας και της Μάλτας επιχειρούν να διασώσουν μετανάστες που επιβαίνουν σε δύο πλοιάρια τα οποία εξέπεμψαν σήμα κινδύνου, όπως δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

Ένα από τα πλοία είναι μια φουσκωτή βάρκα που πλέει περίπου 48 χιλιόμετρα από τις ακτές της Λιβύης, στην οποία επιβαίνουν 100-150 άτομα.

Το άλλο είναι ένα μεγαλύτερο σκάφος στο οποίο επιβαίνουν περίπου 300 μετανάστες, δήλωσε ο Ρέντσι.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον ομόλογό του της Μάλτας, ο ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι Αρχές των δύο κρατών συνεργάζονται για τη διάσωση των μεταναστών που διατρέχουν κίνδυνο, επαναλαμβάνοντας παράλληλα το αίτημα για έκτακτη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής για το Μεταναστευτικό.

Εξάλλου ο Ρέντσι υπογράμμισε ότι η ξένη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη δεν τίθεται προς το παρόν υπό συζήτηση στο πλαίσιο μιας πιθανής λύσης στο πρόβλημα της μετανάστευσης.

Ο ιταλός πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο μόνος τρόπος να σταματήσει η εισροή των μεταναστών στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου είναι να εμποδιστούν οι διακινητές.

Αλλά από όλες τις πιθανές επιλογές «η στρατιωτική επέμβαση δεν τίθεται στο τραπέζι», εξήγησε ο Ρέντσι, προσθέτοντας ότι η ξένη στρατιωτική δραστηριότητα θα έχει νόημα μόνο αν υπήρχε εκεχειρία μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ επεσήμανε ότι ο αριθμός των νεκρών από το άλλο ναυάγιο που σημειώθηκε χθες Κυριακή το πρωί στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης ενδέχεται να φτάνει τους 900, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που υπάρχουν.

Μέχρι στιγμής 28 άνθρωποι έχουν διασωθεί από το ναυάγιο της Κυριακής και 24 πτώματα έχουν ανασυρθεί από τα νερά, ενώ οι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο αριθμός των επιβαινόντων ήταν τουλάχιστον 700.

Το μεσημέρι της Δευτέρας ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ανακοίνωσε ότι έλαβε σήμα κινδύνου από ένα πλοίο στη Μεσόγειο στο οποίο επιβαίνουν τουλάχιστον 300 μετανάστες (σ.σ. πρόκειται για το δεύτερο από τα πλοιάρια στο οποίο αναφέρθηκε ο Ματέο Ρέντσι).

«Ο ΔΟΜ στη Ρώμη μόλις έλαβε μια έκκληση για βοήθεια από ένα πλοίο που βρίσκεται στα διεθνή ύδατα. Ο άνθρωπος που έκανε την έκκληση δήλωσε ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι επιβαίνουν στο πλοίο του, το οποίο βυθίζεται», πρόσθεσε ο διεθνής οργανισμός.

Εκπρόσωπος του ΔΟΜ ανέφερε ότι υπάρχουν αναφορές για 20 νεκρούς, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ΔΟΜ επεσήμανε ότι υπάρχουν τρία πλοία που μεταφέρουν μετανάστες δίπλα δίπλα στη Μεσόγειο, όμως πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει ακριβώς σε ποια ύδατα πλέουν.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, το λιμενικό «δεν διαθέτει τα μέσα για να τους διασώσει αυτή τη στιγμή», καθώς υπάρχει έλλειψη πόρων εξαιτίας της βύθισης ενός άλλου πλοίου νωρίς χθες Κυριακή στα ανοικτά της Λιβύης, από το ναυάγιο του οποίου αγνοούνται εκατοντάδες άνθρωποι.

Όπως σημείωσε ο ΔΟΜ, «το λιμενικό είναι πιθανό να προσπαθήσει να στείλει εμπορικά πλοία» προς το σημείο όπου βρίσκεται το πλοιάριο που βυθίζεται. Κάτι που δεν θα είναι εύκολο, διότι, όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός, κάποια εμπορικά πλοία «δεν επιθυμούν να συνεργαστούν».