Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Χόρχε Φερνάντες Ντίας έκανε τη Δευτέρα έκκληση «να επιλυθεί ριζικά το πρόβλημα» μετά το νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο, «φέρνοντας την ειρήνη» στη Λιβύη και σε άλλες χώρες όπως η Συρία και καταπολεμώντας την παράνομη διακίνηση προσφύγων.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να αποκαταστήσουμε την κανονικότητα στις χώρες προέλευσης και στις χώρες διέλευσης, να συνεργαστούμε για την ανάπτυξή τους, να φέρουμε την ειρήνη στην περιοχή», δήλωσε ο Χόρχε Φερνάντες Ντίας σε μία συνέντευξη στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Cope.

Ο υπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές προτού μεταβεί στο Λουξεμβούργο, όπου θα συμμετάσχει σε μία σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών που θα είναι αφιερωμένη στο θέμα αυτό.

Επανέλαβε την αντίθεσή του στον μετασχηματισμό της «»Frontex” (Υπηρεσία ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης), σε μία υπηρεσία διάσωσης, χωρίς να καταπολεμούμε και να καταστρέφουμε τις ρίζες του προβλήματος», καταπολεμώντας επίσης τους διακινητές.

Η σύνοδος του Λουξεμβούργου, η οποία συνεκλήθη εκτάκτως μετά το ναυάγιο στη Μεσόγειο το οποίο μπορεί να έχει προκαλέσει τον πνιγμό περισσότερων από 700 προσφύγων, είναι «ένας καλός δρόμος για να ξεκινήσουν εκτάκτως μέτρα με σκοπό να διευθετηθεί το πρόβλημα στη ρίζα του», επέμεινε.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν «η ριζική διευθέτηση του προβλήματος» σημαίνει «ακόμη και στρατιωτική επέμβαση», ο ισπανός υπουργός απάντησε μόνο ότι «πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα».

«Η Λιβύη είναι αυτή τη στιγμή ένα κράτος σε διάλυση», με τους πρόσφυγες «να φεύγουν [για να γλιτώσουν από] πολιτικές και θρησκευτικές διώξεις, ή, συνοπτικά, από τις τραγωδίες που προκαλούν οι πόλεμοι» στην περιοχή, υπογράμμισε, κάνοντας έκκληση για μία κινητοποίηση πέρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αν αυτές οι απειλητικές τραγικές συγκρούσεις στη Συρία και στις άλλες περιοχές δεν υπήρχαν, το πρόβλημα (…) δεν θα είχε τη βαρύτητα και το εύρος που παρατηρούμε αυτή τη στιγμή», συνέχισε.

«Στο βαθμό που η Ευρώπη δεν είναι η μοναδική αιτία των συγκρούσεων αυτών και αυτών των κρατών σε διάλυση, εκτιμώ πως δεν είναι μόνο η Ευρώπη που πρέπει να ασχοληθεί με αυτό», πρόσθεσε ο ισπανός υπουργός Εσωτερικών.