Μαγνήτη για δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενους αποτελεί η πιο γενναιόδωρη ρύθμιση οφειλών όλων των εποχών, η οποία τέθηκε σε ισχύ το βράδυ της Παρασκευής και έως χθες το απόγευμα είχε προσελκύσει περισσότερους από 45.000 οφειλέτες.

Στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τρίβουν τα μάτια τους καθώς οι οφειλέτες που εντάσσονται στη ρύθμιση αυξάνονται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου. Το βράδυ της Κυριακής άγγιξαν τις 12.000, μεσημέρι της Δευτέρας είχαν φθάσει τις 31.000, το απόγευμα τις 39.000 και έως το βράδυ της ίδιας ημέρας ξεπέρασαν τις 45.000.

Το ερώτημα δεν είναι άλλο, βέβαια, από το πόσα λεφτά και πότε θα μπουν στα ταμεία, διότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπερνούν μεν τα 75 δισ. ευρώ αλλά η ελάχιστη μηνιαία καταβολή για τη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων είναι μόλις 20 ευρώ. Από τους 45.000 φορολογούμενους πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 2.500 οφειλέτες επέλεξαν εφάπαξ εξόφληση των χρεών τους προκειμένου να διαγράψουν το σύνολο των προσαυξήσεων που τις επιβάρυναν.

Η νέα ρύθμιση οφειλών σε 100 δόσεις εκτυλίσσεται σε δύο φάσεις.

Εως τις 27 Απριλίου όσοι πληρώσουν προκαταβολή τουλάχιστον δεκαπλάσια της ελάχιστης μηνιαίας δόσης, άρα περισσότερα από 200 ευρώ, έχουν τη δυνατότητα να διαγράψουν το ισόποσο των προσαυξήσεων. Το υπόλοιπο ποσό οφειλής μπορεί να ρυθμιστεί σε έως 100 δόσεις.

Οσοι δεν έχουν τη δυνατότητα προκαταβολής μπορούν να ενταχθούν έως τις 26 Μαΐου στο πρόγραμμα εξόφλησης των χρεών τους σε έως 100 δόσεις, με διαγραφή προσαυξήσεων αντιστρόφως ανάλογη του πλήθους των δόσεων που επιλέγουν. Στις 100 δόσεις διαγράφεται το 30% των προσαυξήσεων, στις 5 δόσεις το 90% και στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης το 100%.

ΤΙ ΡΥΘΜΙΖΟΥΝ. Στο μεταξύ, με εγκύκλιο της ΓΓΔΕ Κατερίνας Σαββαΐδου που εκδόθηκε χθες περιγράφονται αναλυτικά οι οφειλές οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 100 δόσεις. Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών με ημερομηνία έως και την 1η Μαρτίου 2015, ενώ έπειτα από επιλογή του οφειλέτη μπορούν να υπαχθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές έως την ίδια ημερομηνία, οι οποίες τελούν σε αναστολή ή έχουν ήδη υπαχθεί σε προηγούμενη (εν ισχύι) ρύθμιση.
Προαιρετικά εντάσσονται επίσης οφειλές οι οποίες θα βεβαιωθούν και θα καταχωρισθούν στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων έως και τις 26 Μαΐου 2015, έπειτα από παραίτηση από ένδικα μέσα, καθώς και οφειλές οι οποίες θα καταχωρισθούν στα βιβλία εισπρακτέων έως την ίδια ημερομηνία και αφορούν υποχρεώσεις φορολογικών περιόδων και υποθέσεων έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2014, εξαιρουμένου του φόρου εισοδήματος του περασμένου έτους.

Με τη διατύπωση αυτήν η ΓΓΔΕ ανοίγει τις πύλες της ρύθμισης και σε όσους πληροφορήθηκαν στις αρχές Απριλίου ότι χρωστούν ακόμη το χαράτσι ακινήτων του 2013.

ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΔΟΣΗ €20. Στη νέα ρύθμιση αναμένεται να υπαχθεί σχεδόν το σύνολο των περίπου 200.000 φορολογούμενων οι οποίοι είχαν υπαχθεί στην προηγούμενη εκδοχή της ρύθμισης των 100 δόσεων. Και αυτό διότι η νέα είναι σαφώς πιο συμφέρουσα. Η ελάχιστη μηνιαία δόση είναι πλέον 20 ευρώ (από 50 ευρώ), για τα πρώτα 5.000 ευρώ βασικής οφειλής εντός της ρύθμισης δεν τρέχει τόκος (νωρίτερα 5,6%) ενώ για ποσά άνω των 5.000 ευρώ ο ετήσιος τόκος είναι μόλις 3% ή 0,25% τον μήνα.