Με σύνθημα «Όχι στη δίκη της ΧΑ στον Κορυδαλλό» θα συγκεντρωθούν στις 08.00 τη Δευτέρα 20 Απριλίου (που ξεκινά η δίκη της Χρυσής Αυγής σε αίθουσα των φυλακών) στο ισόγειο του Δημαρχείου ο Δήμος Κορυδαλλού, εργαζόμενοι και φορείς της πόλης καθώς επίσης και βουλευτές της Β΄Πειραιά και ακολούθως θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν την είσοδο των φυλακών.

Ο Δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εύχομαι να καταλάβουν όλοι οι παράγοντες της δίκης, ότι την Δευτέρα πρέπει να αποφασιστεί η μεταφορά της σε άλλη αίθουσα. Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική. Διαφορετικά οι ίδιοι θα είναι υπεύθυνοι για ό,τι συμβεί. Κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας για να αποτραπεί η υλοποίηση αυτής της επιλογής».

Όπως σημειώνεται η διεξαγωγή της δίκης, λόγω των χωροταξικών χαρακτηριστικών της πόλης, δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ασφάλεια κατοίκων και ιδιαίτερα των μαθητών των γειτονικών σχολείων.

Ειδικότερα η δικαστική αίθουσα βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων από έντεκα σχολικές μονάδες: το 11ο Ειδικό Νηπιαγωγείο & Δημοτικό, το 1ο Νηπιαγωγείο, το 25ο Νηπιαγωγείο, το 6ο Δημοτικό, το 8ο Δημοτικό, το 7ο Γυμνάσιο, το 3ο, το 4ο και το 5ο Λύκεια, το Νυχτερινό Γυμνάσιο και Λύκειο, το ΙΕΚ, τρεις Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, δυο Αθλητικά Κέντρα και καθημερινά διέρχονται χιλιάδες μαθητές, οι οποίοι έχουν μοναδική πρόσβαση από την οδό Σολωμού, το δρόμο εισόδου στην δικαστική αίθουσα. Υπενθυμίζεται ότι έχει ληφθεί απόφαση για κλείσιμο των σχολείων και των υπηρεσιών του Δήμου Κορυδαλλού τη Δευτέρα.

Παράλληλα αντιφασιστική συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί από την «Κίνηση Ενωμένοι ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» στις 08.00 της Δευτέρας στη διασταύρωση της λεωφόρου Λαμπράκη με την οδό Χρ. Σμύρνης (Γήπεδο Προοδευτικής).

Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχει η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού και η ΑΔΕΔΥ, η οποία κηρύσσει 4ωρη στάση εργασίας το πρωί της ίδιας ημέρας (7:30-11:30 πμ) για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εργαζομένων στο συλλαλητήριο στην οποία συμμετέχει η ΠΟΕ - ΟΤΑ και άλλα σωματεία εργαζομένων. Στη συνέχεια θα επιχειρηθεί να γίνει πορεία προς τις φυλακές Κορυδαλλού.

Η ΚΕΕΡΦΑ αναφερόμενη στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν και περιλαμβάνουν αποκλεισμό του σημείου που βρίσκονται οι φυλακές και κλείσιμο δρόμων σημειώνει ότι «δεν μπορεί καμιά αστυνομική παρέμβαση να εμποδίσει να ακουστεί η αντιφασιστική διαμαρτυρία και μέσα στις αίθουσες του δικαστηρίου, όπως έγινε σε κάθε πολιτική δίκη, για να υπερασπίσουμε τις ελευθερίες και τα δικαιώματα».

Επίσης τα ναυτεργατικά σωματεία Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Ε. Ν «Ο Στέφενσων», η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Ε. Ν. και η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών καλούν σε συγκέντρωση στις 20 Απριλίου στις 8 το πρωί στην πλατεία Δαβάκη της Νίκαιας.


Επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα

Ο δήμαρχος Κορυδαλλού την Πέμπτη απέστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το θέμα και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «απευθυνόμαστε προσωπικά σ' εσάς προσδοκώντας ότι θα δώσετε λύση στο σοβαρότατο ζήτημα που έχει ανακύψει, διότι, παρά την σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων Υπουργών και όλων, πλην της Χ.Α ,των πτερύγων της Βουλής, δεν έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση και η πόλη παραμένει ανάστατη ενώ ήδη αναγκαστήκαμε, λόγω των ειδικών συνθηκών, να προχωρήσουμε στο κλείσιμο των σχολείων του Κορυδαλλού στις 20 Απριλίου, ημέρα έναρξης της δίκης της Χ.Α. στις φυλακές Κορυδαλλού. Ελπίζουμε ότι, έστω και την ύστατη στιγμή, η άμεση αντίδρασή σας θα επιλύσει το πρόβλημα».

Και σημειώνει ότι: «Ο Δήμος Κορυδαλλού, οι βουλευτές της Β Πειραιά όλων των κομμάτων πλην της «Χρυσής Αυγής», η Αντιπεριφέρεια Πειραιά, η τοπική ΕΛΜΕ και ο Σύλλογος Δασκάλων, η Ένωση Συλλόγων Γονέων, οι δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Κορυδαλλού, η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, η κίνηση «Δεν Ξεχνάμε», η οποία εκπροσωπεί τους φίλους και την οικογένεια του Παύλου Φύσσα, σε κοινό μας ψήφισμα, έχουμε ήδη από τις 23 Μαρτίου, εκφράσει ομόφωνα την κατηγορηματική μας αντίθεση στην διεξαγωγή της δίκης των δεκάδων νεοναζί της Χρυσής Αυγής, στην δικαστική αίθουσα των Φυλακών Κορυδαλλού. Η αντίθεση μας αυτή, κ. Πρωθυπουργέ, δεν απορρέει από κάποια τοπικίστικη αντίληψη αλλά από τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η διεξαγωγή της σοβαρότερης δίκης μετά την μεταπολίτευση στον Κορυδαλλό, όπου, λόγω των χωροταξικών χαρακτηριστικών της δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των κατοίκων και ιδιαίτερα των μαθητών των γειτονικών σχολείων».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από